Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Värdelösa Strömvallen

Läktarrivarna använder sig gärna av ord som oanvändbar och onyttig.
Strömvallens läktare är kass (och farlig) att sitta på, därför oanvändbar.

Strömvallens läktare är skrattretande som framtida turistmål, därför onyttig.

Och det har de på sätt och vis alldeles rätt i.

Om Strömvallens läktare vore användbar och nyttig skulle vi ju inte behöva ha den här evighetsdiskussionen över huvud taget.

Läktarrivarnas tyngsta argument (i deras egna ögon) är alltså lustigt nog som att slå in redan vidöppna dörrar.

Visst är läktaren värdelös. Ur ett ekonomiskt perspektiv (eftersom dess enda användare, GIF, inte vill ha den och eftersom den står i vägen för ett annat bygge).

Och det är det enda som räknas. Eller?

Jag tycker nog att vissa saker måste få vara värdelösa.

I själva verket har de förstås ett värde, av en annan sort, som inte kan skrivas i kronor och ören.

Håll för öronen och blunda nu: Kulturvärde!

Strömvallens läktare har ett högt sådant. Det har länsstyrelsens utredning visat.

Strömvallen bär på en berättelse om idrottens och byggnadskonstens historia, om stadens och folkets historia.

Den är o-värderlig.

Men för kulturvärde finns inga siffror, ingen summa att skriva in på pluskontot. Alltså noll, som räknenissarna ser det.

Ja, i just det här fallet är byggnaden ifråga visst till och med värre än värdelös. Som ickeexisterande skulle läktaren nämligen helt plötsligt ha ett visst, tydligt, ekonomiskt värde. Då tjänar man in kostnaden för att försöka passa in fasaden på ett hyggligt sätt i det nya arenabygget, och kan därmed stryka en utgiftspost i budgeten. Simsalabim.

Som ni förstår blir den pedagogiska uppgiften ganska hopplös. Eftersom kulturvärdet per definition inte har någon egen prislapp så är det nästan omöjligt att argumentera för. Särskilt i bistra tider.

Ni vill ha vägning och mätning. Det går inte.

Ni vill åtminstone ha löften om framtida vinster.

Det går inte heller. Inget säger att ett byggnadsminne måste kunna fungera som attraktion, generera jobb och hotellnätter. Televerkshuset och Själanderska skolan (exempel på byggnadsminnen i Gävle) är knappast några turistfällor.

Att bevara något som byggnadsminne handlar om att rädda det som annars skulle gå förlorat just därför att ingen anser sig ha nytta och användning av det längre, och som därmed inte representerar något ekonomiskt värde längre.

Det är liksom själva grejen detta. Saker som är åtråvärda på marknaden värnar sig själva. Det är de andra som behöver hjälp.

Och särskilt i bistra tider.

Men det finns större problem med Strömvallen-frågan än enbart begreppsförvirring.

Det finns kulturhuvudstadssatsningen. Där Gävle i sin ansökan framhäver att arenaprojektet kommer att bli just ”nyttigt”, det vill säga ge vinst i form av evenemangsintäkter, tillresta gäster och affärsytor.

Samtidigt som man säger sig stå för en ”allemanskultur” – i motsats till enbart konsumtionskultur.

Det rimmar illa.

Hur kan det komma sig att kulturhuvudstadskampanjen stöttar läktarrivarprojektet? Består den också av nissar som räknar ovärderligt som lika med noll?

Kulturhuvudstadskampanjen med Mats Öström i spetsen vore mer trovärdig, och mer hedervärd, om man värnade Strömvallens läktare. Istället för att fortsätta sälja sig med marknadens slagord som ”satsa och vinn”.

Bevara och bevara. Men ny fotbollsarena då?, suckar ni.

Det ordnar sig, tro mig. Tre alternativa förslag för området har nyligen presenterats. Att göra ingenting (dumt), att smälla upp hela köret som FastPartner vill (dumt), eller att välja en tredje väg – en realistisk medelväg där man bygger nytt och dessutom renoverar den gamla läktaren. Ojsan, det går tydligen. Kanske snabbare också?

Okej, ingen finansiär har anmält sig. Men om nu FastPartner är så angeläget, så måste det förstås finnas andra som fattar vilket centralt guldläge som Gävle bjuder ut.

En friidrottshall i Gävle verkar vara science fiction. En ny fotbollsarena kommer däremot garanterat att bli verklighet.