Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vårdföretagarna: Gör något åt underskottet i Region Gävleborgs vårdcentraler

Annons

I en ledare 4 februari menar Lisa Gemmel att vårdval och privat drivna vårdcentraler har lett fram till vårdkaos. Vi håller med Gemmel om att primärvården i stora delar av landet, bland annat i Gävleborg, har för lite resurser. Men det har inte att göra med att patienterna kan välja en privat driven vårdcentral, utan beror på hur mycket resurser regionledningen lägger på den nära vården. I Gävleborg har de regiondrivna vårdcentralerna gått med underskott alla år sedan vårdvalets start. Det är dags att göra något åt det nu.

Tack vare vårdvalet har patienterna i Gävleborg och andra delar av Sverige fått fler vårdcentraler att vända sig till. Det har också gett vårdens professioner fler arbetsgivare att välja bland, vilket kan vara viktigt inte minst i Gävleborg och andra regioner där det är svårt att rekrytera vårdpersonal.

Forskarna Jannis Angelis, Anna Häger Glenngård och Henrik Jordahl har för SNS räkning undersökt styrning och ledning av landets vårdcentraler. De har visat att de privat drivna vårdcentralerna generellt har något bättre ledning än de offentligt drivna vårdcentralerna. Störst är skillnaden mellan de privat och landstingsdrivna mottagningarna när det gäller personalfrågor. De privat drivna vårdcentralerna lyckas i högre grad attrahera och behålla duktig och kunnig personal i sina verksamheter.

De privata vårdgivarna bidrar till utveckling av hälso- och sjukvården, till gagn för såväl patienter som medarbetare.

Karin Liljeblad Näringspolitisk expert sjukvård Vårdföretagarna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel