Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vårdköerna i landet växte under sommaren

Under sommaren blev vårdköerna längre. Antalet landsting som klarar den så kallade Kömiljardens krav på väntetider inom vården har halverats sedan i juni i år – från 16 till 8 landsting.

Och snart skärps kraven ytterligare.

Annons

Den 31 augusti hade 24 procent av patienterna väntat mer än 90 dagar på ett planerat besök eller behandling, visar statistik från Sveriges Kommuner och Landsting (SKL). Det är nästan en halvering jämfört med i augusti förra året, då andelen var omkring 40 procent, men en försämring jämfört med i juni då andelen var något lägre.

 

– Försämringen tror jag framför allt beror på att det var sommar och semestrar. Vi har en fortskridande förbättring, men där sommaren alltid innebär en svacka, säger Göran Stiernstedt, chef för avdelningen vård och omsorg på SKL, till TT.
Socialminister Göran Hägglund (KD) svarar ja på frågan om det är okej med längre köer sommartid.

– Dels vill många inte gå till doktorn under sommaren och dels har personalen behov av en sammanhängande semester. Men det gäller att göra puckeln så liten som möjligt, säger Göran Hägglund.

 

I juni 2009 gjorde SKL en halvtidsuppföljning av kötiderna inför den så kallade Kömiljarden som ska delas ut till de landsting som når upp till vissa krav nästa år. Den visade att antalet landsting som nådde upp till kraven om kötider var 16 stycken. I slutet av augusti hade antalet krympt till åtta.

Genom den så kallade Kömiljarden som delas ut 2010 ska de landsting där 80 procent av patienterna väntat mindre än 90 dagar på besök respektive behandling få dela på 450 miljoner kronor. 50 miljoner ska fördelas mellan landsting där minst 90 procent av patienterna väntat mindre än 90 dagar på för ett besök eller behandling.

 

Kötiderna som ligger till grund för Kömiljarden ska mätas i slutet av november. Tills dess tror både Göran Stiernstedt och Göran Hägglund att antalet landsting som klarar kraven blivit fler igen. Det finns dock en risk för att den nya influensan skulle kunna göra köerna längre.

– Det finns ett orosmoment, pandemin, men det beror på hur allvarlig den blir, säger Stiernstedt.

Kraven på landstingen för att ta del av kömiljardspengarna skärps nästa år, säger Hägglund.

– Jag vågar inte säga någonting säkert, men jag kan tänka mig att vi skruvar upp de här kraven ytterligare, det kan bli 85–90 procent av patienterna som måste vänta i mindre än 90 dagar, säger Göran Hägglund.

 

Mer läsning

Annons