Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vårdpersonal missade brutet finger på 8-åring

Trots att åttaåringen undersöktes av en erfaren sköterska på vårdcentralen och en familjeläkare, missade sjukpersonalen att åttaåringen hade ett brutet finger.

Åttaåringen hade skadat handen och fördes till en vårdcentral i Gävle.

Barnet undersöktes av en erfaren sköterska som skickade barnet till jourcentralen för vidare bedömning där en mycket erfaren familjeläkare undersökte åttaåringen.

Trots den samlade bedömningen missade de att ett finger var brutet.Frakturen upptäcktes senare på ortopedkliniken i Gävle.

Åttaåringen fick därefter rätt behandling och kommer inte att få några bestående men.

Chefen för primärvården i Gästrikland har efter misstaget gjort en anmälan enligt Lex Maria, som innebär att vårdgivare har skyldighet att till Socialstyrelsen anmäla om en patient i samband med hälso- och sjukvård drabbats av eller utsatts för risk att drabbas av en allvarlig skada eller sjukdom.

Rutinerna vid jourcentralen har skärpts genom att sköterskans uppgifter alltid ska vara sammanställda innan läkaren gör sin bedömning.

Inom primärvården försöker man också vara mer uppmärksam på allvarligare skador som kräver vidare utredning och uppföljning hos specialist.