Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vårdpersonal ska drogtestas slumpvis

Drogtesterna utökas på Gävle sjukhus.
Detta sedan en sjuksköterska nyligen hittades påverkad av morfin på sin arbetsplats.
Sjuksköterskan har nu stängts av och anmälts till Socialstyrelsen.

Händelsen har bidragit till att operationsdivisionen inom landstinget Gävleborg nu planerar att införa slumpvisa drogtester av alla anställda inom verksamheter som är särskilt utsatta. Det vill säga avdelningar där man använder mycket narkotikaklassade läkemedel, exempelvis inom operation och intensivsjukvården.

Liknande tester finns sedan 2005 inom ambulansen och numera även på akuten.

– Vi tittar på deras drogpolicy och planerar att införa något liknande här, säger operationsdivisionens chef Kjell Norman.

Inom ambulans- och akutvården genomförs både slumpmässiga blåstester för alkohol och tester för att spåra anabola steroider och olika narkotiska preparat. Om anställda inte låter sig testas registreras det som ett positivt resultat, alltså som om man skulle ha gjort testet och det visat att man är påverkad.

Division Operation planerar också att andra sina rehabiliteringsrutiner så att personer som har missbruksproblem efter behandling inte ska komma tillbaka till avdelningar där det förekommer mycket narkotikaklassade läkemedel.

– Det är för att man inte ska utsättas för frestelse. Tanken är att man i stället ska rehabiliteras tillbaka till arbetsplatser där tillgången inte är lika stor, säger Kjell Norman.

Detta görs sedan en sjuksköterska nyligen återfallit i missbruk. Sjuksköterskans missbruksproblem upptäcktes förra året sedan denne betett sig konstigt under en operation och ett drogtest visade positivt för morfin.

Behandling sattes in och sjuksköterskan kunde återkomma till jobbet. De slumpvisa kontroller som har gjorts sedan dess har också visat att denne varit ren från droger. Men nyligen hittades sjuksköterskan kraftigt påverkad på arbetsplatsen, efter att direkt efter ett avslutat arbetspass ha injicerat morfin. En varning har utdelats och behandling har satts in.

Händelsen har också anmälts till Socialstyrelsen som ska avgöra vad som ska hända med sjuksköterskan. Ett alternativ är att man inför så kallad prövotid. I mycket allvarliga fall kan man också dra in legitimationen.