Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vårdpersonal vågar inte uttala sig av rädsla för repressalier – varför är det så?

/
  • Riskerar vårdpersonal repressalier om de uttalar sig kritiskt om vården? Flera regionpolitiker är oroliga för att en tystnadskultur har brett ut sig och att personalen inte längre vågar larma om missförhållanden.

Kan vårdanställda uttala sig kritiskt i media utan att drabbas av repressalier?
Eller har det spridit sig en rädsla som gör att man väljer att hålla tyst?
Det debatterades i regionfullmäktige i Gävleborg.

Annons

Det var moderaten Anders Jansson som tog upp frågan efter att han noterat att vårdanställda allt oftare inte vågar uttala sig i media och om de gör de vill de vara anonyma.

När barnmorskorna på Gävle sjukhus i somras slog larm om läget sade de uttryckligen att de inte vågade framträda öppet av rädsla för repressalier från arbetsgivaren.

– Jag känner inte igen min mammas sjukhus. Hon jobbade som sjuksköterska i 40 år och var flera gånger med i tidningen när de var förbannade över något som hänt. Men nu tycks det breda ut sig en oro och en tystnadskultur och den är inte bra, konstaterade han.

Läs också: Kritiska barnmorskor ville vara anonyma av rädsla för repressalier

Läkaren och miljöpartisten Ann-Britt Lindmark-Lagerwall höll med om att det blivit tystare.

– Det kan finnas en rädsla för att om man framträder med namn och uttalar sig kritiskt så kan det visa sig i till exempel lönekuvertet.

Bland annat påpekade hon att det tidigare var vanligt att medarbetare skrev kritiska debattartiklar, nu sker det väldigt sällan.

– Man måste fråga sig varför. För sprider det sig en rädsla i organisationen är man farligt ute, sade Ann-Britt Lindmark Lagerwall (MP).

Läs också: Vårdchefen ville stoppa kritik i media

Regionrådet Eva Lindberg (S) kände dock inte igen sig i beskrivningen att det skulle vara tyst och att personalen inte vågar uttala sig.

– När jag är ute i verksamheten är folk i alla fall inte tysta, man pratar och berättar om sådant man inte är nöjd med. Vi får mycket synpunkter varje dag.

Hennes regionrådskollega Tommy Berger (S) konstaterade att man inte känner till några fall där personal råkat illa ut eller blivit hotade av sina chefer – men att det ändå kan finnas en upplevd rädsla och det är illa nog.

– Därför är det viktigt att tala om att det inte bara är tillåtet att tala med media, det är en lagstadgad rätt som man har. Det är självklart att våra medarbetare får uttala sig, att de får kontakta journalister och att de får låta sig intervjuas.

Läs också: Facket kritiserar munkavle

Han menade att det dessutom är viktigt för att man ska få en bättre och bredare bild av vad som händer i verksamheten. Att medarbetare pratar med media är därför något som ska uppmuntras.

– Vi premierar inga chefer som hotar våra medarbetare. Man ska inte på något vis behöva känna sig misskrediterad om man säger sin mening. Blir man det kan man komma till oss, betonade Eva Lindberg (S).

Anders Jansson (M) hoppades bara på en enda sak: att tystnadskulturen ska försvinna.

– Jag vill känna igen min mammas sjukhus igen.

Läs också:

ANNA NORLING: Den farliga tystnaden

Annons