Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vårdvikarien var bästa poesin

/
  • Årets arbetarskrivare, Carola Ankarborg, Gävle. I går avslöjades att hon vunnit en författartävling och får Föreningen Arbetarskrivares stipendium 2014 på 5 000 kronor för diktsviten ”Vårdvikarien”.

Annons

Carola Ankarborg i Gävle är vårdbiträde och poet. Hon skriver om en arbetsmiljö som är på liv och död, konstaterar Föreningen Arbetarskrivare som utsett Carola Ankarborg till årets bästa lovande författare. Hon får Arbetarskrivares stipendium 2014 för diktsviten ”Vårdvikarien”.

– Jag är jätteglad förstås, säger Carola Ankarborg som inte riktigt har tid att prata i telefon mitt i jobbet på ett äldreboende utanför Uppsala. ”Är det okej?”, får hon ropa till en arbetskamrat som måste ta över.

– Jag är ny i Föreningen Arbetarskrivare, det ska bli kul att åka på årsmötet i helgen men inte bara för att ta emot priset utan för att träffa andra författare.

Vinnaren utses genom en skrivartävling, öppen för alla. Drygt 50 bidrag deltog. Det litterära stipendiet har delats ut sedan 1995 och ska gå till någon som ännu inte publicerat en egen bok.

Drömmer du om det?

– Jag skriver hela tiden. Det är ett längre projekt. Om jag någonsin blir klar vet jag inte!

Men publicerat sig tillsammans med andra har Carola Ankarborg gjort tidigare. 2005 var hon nybliven Gävlebo och utvald till Wahlström & Widstrands klassiska debutantantologi.

Nu i vår kommer delar av hennes diktsvit om vårdarbetet att kunna läsas i Föreningen Arbetarskrivares antologi ”Det arbetande folket” (titeln anspelar ironiskt på Reinfeldts bok ”Det sovande folket”) där ett 30-tal svenska arbetarförfattare ska medverka.

Så hur är det på jobbet i dag?

– Det är väl bra. Det är inte lyften utan den psykiska delen som är tyngst. Man känner ofta att man inte hinner med allt som man tycker att man borde hinna med. Men jag har jobbat ganska länge på samma ställe, det gör det lättare och det är väl delvis därför som jag arbetar kvar i Uppsala fast jag inte bor där längre.

Hur är kulturklimatet i Gävle tycker du?

– Jag försöker ju utveckla det! Jag har haft ett litet förlag, fast det är tillfälligt nedlagt nu. Men jag vill göra arrangemang och ska till exempel ha en spoken word-kväll på Jantefestivalen i Gävle i vår.

Så här lyder de berömmande orden i priskommitténs motivering för Carola Ankarborgs ”Vårdvikarien”:

”Trots den frustrerade arbetssituationen för vikarier i äldrevården, som dikterna berättar om, är de skrivna med energi, värme och humor. Detaljerna är starka och välfunna. Varken personalen eller de vårdade gamla personerna blir figurer, utan träder fram ur sidorna som människor. Allting vilar på ett exakt och stilsäkert språk som gör att läsaren sugs in i en vardag och en arbetsmiljö som är på liv och död.”

Här nedan publicerar vi ett kortare stycke ur vinnardiktsviten.

Bodil Juggas

Annons