Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varför är det så ont om radiokanaler?

Varför kan ni inte sända Lugna favoriter och Rockklassiker i min stad?

Det är en av de vanligaste frågorna vi som jobbar med kommersiell radio får från våra lyssnare. Vi i branschen vill inget hellre än att öka utbudet av radiostationer runtom i Sverige. Men vi får inte och vi kan inte så länge reglerna för den kommersiella radions verksamhet ser ut som de gör i dag.

Vi upplever nu en utbudsexplosion i media, framför allt på internet, med tjänster som Youtube och Spotify. Men också på andra håll ökar utbudet och valmöjligheterna snabbt. I dag har de flesta hushåll tillgång till minst tio tv-kanaler. För några år sedan var det inte fler än tre.

Men när det gäller mångfalden i radion så är det illa ställt. I dag får radiolyssnare utanför de tre storstäderna hålla till godo med Sveriges Radios kanaler och i bästa fall Rix FM och Mix Megapol. I lilla Danmark finns det dubbelt så många kommersiella radiostationer som i Sverige. I Norge är de kommersiella stationerna tre gånger fler än i Sverige och i Storbritannien är de fyra gånger så många. Anledningen till att vi inte har en större mångfald i radion i Sverige är att den ansvariga myndigheten PTS kommit fram till att det inte finns utrymme för fler radiokanaler i dagens analoga FM-system. Vi har i många år, utan framgång, påtalat att vi finner detta både osannolikt och märkligt med tanke på att alla andra länder lyckats få in många fler radiostationer i sina FM-nät.

Nu finns det emellertid en annan möjlighet att radikalt öka utbudet i radion. Genom att införa digitalradio i Sverige skulle vi inom loppet av 12–18 månader kunna få cirka 20 digitala radiokanaler och ytterligare 20 nya kanaler inom två till tre år.

Lyssnare över hela landet skulle få tillgång till kommersiella kanaler som endast stockholmarna har i dag. Hela radiobranschen, såväl vi i den kommersiella radion som public service och medieoperatören Teracom är eniga om tekniken, vi är alla redo att dra igång.

Den kommersiella radiobranschen i Sverige har allt sedan starten för 15 år sedan tvingats betala en straffskatt på 130 miljoner kronor per år. Denna straffskatt dränerar effektivt vår bransch på resurser. Så länge straffskatten kvarstår kommer utbudet i radion inte att kunna öka.

Alliansregeringen har lovat att förbättra den kommersiella radions villkor och stärka mångfalden i radion. Regeringens egen utredning presenterade för ett år sedan ett nyckelfärdigt förslag på hur ett modernt regelverk för kommersiell radio skulle kunna utformas. Av någon anledning har regeringen valt att förhala denna reform. Ett förslag från regeringen lär dock vara att vänta inom några veckor.

Regeringen har radions framtid i sin hand. Antingen väljer man att låta den kommersiella radion fortsätta dras med en straffskatt. Då ser det tyvärr mycket mörkt ut för en ökad mångfald i etern och för radio som medium. Eller så går regeringen fram med utredningens förslag och befriar den kommersiella radion från straffskatten. Då öppnar sig en spännande framtid för alla radioälskare.

Anna Berggren, vd MTG Radio

Staffan Rosell, vd SBS

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare