Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varför berättar inte S-styret i Tierps kommun sanningen angående crosshallens avtal?

Artikel 1 av 20
Crosshallen i Tierp
Visa alla artiklar

Annons

Moderaterna är ett ansvarstagande parti som vill att skattebetalarnas pengar används på ett ansvarsfullt sätt. Moderaterna är inte emot att en crosshall byggs, men man måste ha trygga ansvarsfulla avtal när det handlar om totalt 9 Mkr i ett hyresavtal som är påskrivet 2016-07-17.

Kommunen har betalat hyra från och med oktober 2016 till i dag, 900 000 kronor, utan att i avtalet ställt några krav på när hallen ska vara klar för träning. Kommunen förbinder sig i avtalet att ansvara för säkerheten under nyttjandet av banan, men kommunen har inte ställt några krav på banans utformning som underlag, hopp, kurvor eller ventilationen i hallen med tanke på alla avgaser. Det står däremot att hyrestagaren förbinder sig att hyra motocrosshallen för en period om 15 år. För det fall hyra av motocrosshall avbryts eller avbrott sker ska hyrestagaren ersätta uthyraren för återstående hyresperiod med den faktiska kostnaden för den återstående hyrestiden av dessa 15 år.

Dessa avtal har inte passerat Barn och ungas utskott eller kommunstyrelsen, som har det ekonomiska ansvaret för kommunen. Det är att kringgå den politiska processen.

Förutom detta har kommunen tecknat ett anläggningsarrendeavtal på 25 år, som Bengt- Olov Eriksson kommunstyrelsen ordförande skrivit under 2016-10-05. Där kommunen åtar sig att anlägga markbädden, sätta stängsel, anlägga parkeringsytor för fordon, samt svara för anslutningsavgifter i samband med bildandet av arrendefastigheten. Dessutom ska kommunen stå för snöröjning, grönytor, uppvärmning etc. av hallen i 25 år, utan koppling till att man är hyresgäst under denna period. Arrendeavgiften för fastighetsägaren Qlur AB är på 160 000 kr årligen, med början enligt en trappa 2018 med 40 000 kr och full avgift först 2021.

Dessa avtal har inte passerat Barn och ungas utskott eller kommunstyrelsen, som har det ekonomiska ansvaret för kommunen. Det är att kringgå den politiska processen. Det är under all kritik. Vi moderater tycker inte att en ensam tjänsteman ska kunna teckna så omfattande avtal som på 15 år och totalvärde 9 Mkr. Kvaliteten på avtalen bör dessutom säkerställas. Kommunen ska ta hjälp av jurister innan avtal skrivs på i stället för som i detta fall försöka komma ur ett bindande avtal på 15 år.

 

Tierps kommun behöver ett maktskifte för nu måste det bli bot och bättring på tjänstemannastyret i kommunen.      

Åsa Sikberg (M)

vice ordf. Barn och Ungas utskott

Ledamot i kommunstyrelsen

Ledamot i fullmäktige Tierps kommun

LÄS MER OM CROSSHALLEN:

Miljonhall byggs utan politiskt beslut – har kostat Tierp elva miljoner: "Det är inga konstigheter"

Crosshall får Tierp att växa som motorcentrum – "Kommer att förstärka den bilden"

Så stor blir crosshallen i Tierp – väntas stå klar innan jul

Klartecken för motocrosshallen i Tierp: "Kommer att börja bygga inom kort"

Motocrosshall byggs i Tierp

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons