Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varför detta ständiga våld?

Det börjar som en gammal saga hämtad från Österlandet med tecknade bilder och musik som får mig att minnas barndomens besök på kinakrog.

Efter denna finstämda inledning kastas vi rätt in i den datoranimerade världen. Pandan Po, Drakkrigaren tvingas ge sig av från sin by för att slåss mot den grymma påfågeln Shen, försöka rädda Kina och kung fu. I samma veva får Po reda på att hans gås till pappa inte är hans riktiga pappa. Po hittades som liten i en trälåda med rättikor. Han börjar nu fundera över sitt ursprung. Vem är han egentligen? Handlingen växlar mellan tecknade minnesfragment som gör sig synliga i Pos drömmar och den datoranimerade med sparkar, slag och kampen om Kina.

Jag hade önskat att historien om Pos ursprung fått ta en större plats redan från början. Nu blir det en fin bihandling i kontrast till den våldsamma huvudhandlingen. Jag kan inte låta bli att fråga mig varför detta ständiga våld?

Det borde gå att göra filmer riktade till barn utan en massa sparkar och slag. Känner mig gammal som ser filmen ur en uppfostringssynpunkt. Att belysa tankar om adoption och ursprung känns viktigare än hur man gör en perfekt kung fu spark.

Det är annars dom häftiga naturskildringarna samt dom starka och klara färgerna som är Kung Fu Panda 2:s behållning. Datoranimation när den är som allra bäst. Rösterna känns typiskt dubbade, gälla och lite barnsliga. Originalversionen med bland annat Jack Black och Angelina Jolie hade nog varit snäppet bättre men det är samtidigt bra att det finns en version för dom som ännu inte lärt sig läsa textremsan. Filmen innehåller en del fina tankar om livet som inte riktigt får den plats i handlingen som dom förtjänar. Som den gamla sierskan säger, Den vi väljer att vara gör oss till den vi är. En fin tanke och sann.

Kung Fu Panda 2 är inget bottennapp men den har en bit kvar till nappet med stort N.

Ellen Eklind