Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varför får vi inte välja bort dumpat griskött?

Annons

Från Gävle med omnejd kommer rapporter om den tuffa situationen för svenska grisbönder. En av orsakerna är Tysklands dioxinskandal som gör att tyskt kött stoppats av vissa länder och därför dumpas tyskt fläskkött bland annat i Sverige. Samtidigt har svenska konsumenter inte möjlighet att välja bort det tyska köttet. Varför vill inte Eskil Erlandsson, landsbygdsminister, att vi ska kunna välja bort det dumpade tyska köttet?
Trots larmrapporter om hur tyskt kött dioxinförgiftats står regeringen fast vid att man inte vill se någon obligatorisk ursprungsmärkning för annat kött än nötkött. Köper du nötkött har du alltså möjlighet att välja, men inte om du köper fläskkött eller kyckling.
Att ta ifrån konsumenten denna valfrihet drabbar inte bara konsumenten utan även hela grisnäringen. Många av oss skulle sannolikt välja bort det tyska köttet när skandaler som denna uppdagas vilket skulle gynna de svenska grisbönderna. Att regeringen som gärna pratar valfrihet är så benhårt emot obligatorisk ursprungsmärkning är inte lätt att förstå.
Även när det inte kommer larmrapporter om gift i köttet är det viktigt att vi kan välja vad vi vill äta. Då och då visar det sig att djurskyddsregler inte följs av enskilda producenter eller i vissa områden och då är det viktigt att vi har möjlighet att välja bort kött därifrån.
När larmen om galna kosjukan kom infördes obligatorisk ursprungsmärkning för allt nötkött. Låt oss hoppas att dioxinskandalen får regeringen att inse att det är dags att införa obligatorisk ursprungsmärkning för allt kött. För böndernas, konsumenternas och djurens skull.
Åsa Westlund, europaparlamentariker (S)

Mer läsning

Annons