Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varför händer inget med Villa Sjötorp?

/


Frågan om Villa Sjötorp på Norrlandet börjar bli akut.

Annons

Det kan konstateras vid ett besök i Gävle under helgen och en promenad till Sjötorp. Ska den vackra och kulturintressanta byggnaden från 1880-talet få förfalla så att den enda lösningen är att riva byggnaden? Eller kan byggnaden flyttas och bevaras för framtiden?

Enligt uppgift ligger Villa Sjötorp inom två riksintressanta område som överlappar varandra, dels Norrlandet som är av riksintresse för kulturmiljövård, dels inom Gävle Hamns utveck­lingsområde för kommunikationer.

Av de två riksintressena har hamnen numera utpekats som det viktigaste, eftersom hamnen är en av Sveriges tio största export- och importhamnar. Gävle Hamn äger Villa Sjötorp och området runt om som enligt detaljplan ska användas för hamn­ändamål.

Gävle kommun gjorde 2011 en utredning om Sjötorps framtid och kom fram till tre alter­na­tiva lösningar: Riva, bevara eller flytta. Utredningen ansåg då att Villa Sjötorp var i så bra skick att den skulle klara en flytt och en upprustning och föreslog att både Engeltofta och Engesberg är möjliga platser att flytta huset till. Flytten och upprustningen bedömdes kosta cirka 12 miljoner kronor vilket skulle bekostas av ägaren till Villa Sjötorp, vilken sedan 2010 är Gävle Hamn.

Inget har hänt därefter förutom att byggnaden förfaller och är nu så fuktskadad och delvis van­­daliserad att man undrar om byggnaden verkligen går att flytta. Det viktigaste är att något snarast händer med Villa Sjötorp innan den helt förfaller! Vilka planer har Gävle hamn? Finns det någon privat intressent på Norrlandet som ser ett värde i att få äganderätt till Villa Sjötorp vid en eventuell flyttning? Ett studiebesök på plats rekommenderas.

Samhällsintresserad

 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare
Annons