Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varför har inte Gävleborgs synskadade rätt till talboksläsare?

När ska synskadade i Gävleborg få rätt till talboksläsare?
Det kräver flera partier i landstinget nu svar på.
– I alla andra landsting är det här ett hjälpmedel som landstingen betalar. Men vi hamnar återigen i skamvrån, konstaterade Kent Sjöberg (KD).

Annons

Länsbiblioteket har under två år lånat ut avancerade talboksläsare, så kallade Daisyspelare, till synskadade och andra som av olika anledningar inte kan läsa skriven text.

Men nyligen beslutade landstinget att lägga ned försöket. Man anser inte att det är länsbibliotekets uppgift att låna ut hjälpmedel och syncentralen – som hanterar andra synhjälpmedel – vägrade ta över.

Skälet är att Daisyspelare enligt Landstinget Gävleborgs regler inte räknas som ett hjälpmedel.

Så sedan dess har synskadade i Gävleborg ingen möjlighet att låna Daisyspelare – trots att alla andra landsting erbjuder det och trots att de flesta vill att de ska kunna få det även här.

Även de politiker som tog beslutet att sluta med utlåningen.

– Varför var det då så bråttom med att lägga ned innan man hittat något annan lösning? undrade Kent Sjöberg (KD) som i går tog upp frågan till debatt i fullmäktige.

Snabb lösning

Åke Bengtsson (S) menade att man genom att inte förlänga försöket tvingar fram en långsiktig lösning. Det gör enligt honom att landstingsstyrelsen nu snabbt måste lösa problemet.

Men hur snabbt man kan lösa det hela rådde det delade meningar om.

Kenneth Nilshem (C) sade att man bör vänta in ett kommande regeringsbeslut om vem som ska betala hjälpmedel. Och landstingsrådet Björn Brink (C) sade att det tidigast kan komma ett beslut i höst.

Oklara besked som inte imponerade.

– Det är vi som bestämmer reglerna så det är väl bara att vi bestämmer att Daisyspelare ska räknas som hjälpmedel. Hur svårt kan det vara? undrade Charlotte Klötz (FP).