Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varför har sporten en egen kategori?

Annons

I kväll går årets Kristallengala av stapeln och folket har som vanligt lyxen att få rösta fram sin egen favorit inom fyra kategorier. Årets manliga programledare, årets kvinnliga programledare, årets program och sist och minst; årets sport-tv profil. Den sista kategorin består självklart bara av män. Och jag kan inte låta bli att undra: varför ingår inte dessa män i kategorin Årets manliga programledare i stället? För nog kan man tycka att ett sportevenemang är ett slags program. De nominerade kategorin ”Sport-tv profil” är André Pops, Ola Wenström, Peter Jihde och Tommy Åström. Jag känner igen ett (ETT!) namn, dels genom fotbolls-VM men framför allt genom Idol. Peter Jihde förstås. De andra har jag aldrig ens hört talas om. Och säkert nästan halva den sportointresserade befolkningen med mig. Och egentligen skulle jag inte ens kalla mig ointresserad av sport. Skulle hellre kalla det ”mindre intresserad”. Förutom vid större händelser som OS och olika slags VM.

Det jag alltså egentligen undrar är; varför får Sport en helt egen kategori när alla andra programledare får lov att trängas under endast två stycken? Eller varför får inte ”Årets tv-sporthändelse” en egen kategori tillsammans med ”Årets dokusåpa” och ”Årets underhållningsprogram”? Vad är det med de här fantastiska, för mig helt okända, sportkaraktärerna som gör att de bara måste få ha en alldeles egen kategori? Jag är inte arg eller så, Kristallen ligger mig inte särskilt varmt om hjärtat, jag är mest nyfiken. Jag bara undrar, kan man säga. Man hade som kunnat peta in Peter Jihde som nominerad i kategorin ”Årets manliga programledare”, till exempel. Eller någon av de andra, säkert jätteduktiga, sport-tv-profilerna.

När jag går igenom de olika nominerade programmen är det förstås programmen som står i fokus, fast det är ju producenterna som ligger bakom programmen. Fördelningen mellan de båda könen ser ut ungefär såhär: 15/41. Där den ganska mycket lägre siffran förstås representerar kvinnor medan den högre siffran representerar det andra könet, Och nu kanske rätt många av er tänker att ”ja, men män gör helt enkelt bättre tv”. Själv skulle jag vilja säga att allt bara är precis som vanligt. Att vara tv-producent är ett attraktivt jobb som ger status. Attraktiva statusjobb är överrepresenterade av män.

Det ska faktiskt bli rätt intressant ändå, att se hur den slutliga vinstfördelningen ser ut. Den minst sagt populära humorserien ”Solsidan” av producenten Kerstin Andersson borde ligga bra till. Slutligen; heja alla duktiga kvinnliga producenter!

Minna Jonsson

Bäst just nu:

* Självklart höstens alla säsongsstarter!

Mer läsning

Annons