Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varför kommer inte filmen?

Varför kommer inte filmen nån gång? Till Gävle alltså.
Har SF särskilt agg till oss?

Annons

Det är biobesökaren Stig Georg Alsne som undrar. Han kallar sig cineast och han är urless på programsättningen på Filmstaden.

Vi måste vara en av de mest styvmoderligt behandlade biograferna i kedjan, säger han.

Stig Georg var så arg att han för några månader sedan själv skrev till SF för att fråga.

Så här stod det i hans mejl:

"Hälsning från Gävle! Så fick vi vänta i veckor på ”Maria Larssons eviga ögonblick” och vad händer nu, ”Eden Lake” – bara ett ytterligare exempel av flera – som rönt fyra respektive fem poäng i DN respektive SvD… Nähä, inte en chans tycks det för oss Gävlebor att få ta del av de filmer som får utmärkt kritik och väcker debatt.

Man undrar vad ni har för programsättare på SF (gamla fina SF som dessutom stal Sandrew/Astoria ifrån oss, och därmed den lilla chansen att få se en aktuell intressant och omdebatterad kvalitetsfilm innan den försjunkit i kulturdebattsglömska)?

Snälla! SKÄRPNING!

M/dock ej vänlig/hälsning

Stig Georg Alsne"

Nå, hur gick, fick han svar? Jo faktiskt. Så här skriver SF:

"Det är inte riktigt så enkelt att våra programsättare helt fritt kan styra och ställa med de filmer som visas på biograferna. Filmbolagen har stort inflytande över var och när filmer skall ha premiär och det är också hos filmbolagen som det slutgiltiga beslutet ligger när det gäller framtagning av kopior.

I fallet med ”Eden Lake” är det beslutat att SF Bio har sex kopior att förfoga över. Detta innebär att en del städer då måste vänta på att få en kopia, och visar det sig dessutom att filmen inte går så bra så kan vissa städer bli helt utan. Detta p g a att det hela tiden kommer nya filmer som skall visas och att det ibland kan bli ganska trångt. Det är också svårt för oss att visa filmer som inte drar någon publik – som ett affärsdrivande företag utan bidrag från stat eller kommun måste vi se till att få publik till våra biografer. Att en film får utmärkt kritik och/eller väcker debatt är tyvärr ingen garanti för att den drar folk till biograferna.

Gävle har ändå ett försprång när det gäller den ”smalare” filmen. Där har vi nämligen ett avtal med kommunen där de själva programsätter ”7:an” på Filmstaden, vilket gör att Gävleborna erbjuds ett väldigt diversifierat utbud. Vi vill därför påstå att filmutbudet i Gävle är minst lika bra som andra jämförbara städer i Sverige – även om man ibland tyvärr måste vänta på att filmen skall komma.

(...) Till sist så har du fel när du skriver att vi ”stal” Sandrews/Astoria från er. Sandrews gick dåligt i flera år när man till sist beslutade att sälja biografverksamheten. Astoria tog då över men gick i konkurs efter ett par år. Detta kan ju knappast beskrivas som att vi har ”stulit” något. I stället får man kanske vara glad för att vi lever och har hälsan och kan investera och utveckla biograferna även i städer som Gävle.

Vänliga hälsningar

Smickrande att åtminstone få ett personligt svar, tyckte Stig Georg.

Men nöjd? Inte.

"Låt oss bli fler som eldar lite under rumpan på filmmonopolet, så att vi även här norr om Dalälven kan få vara med i det aktuella filmutbudet, även om det bara ibland finns "sex kopior", uppmanar han.

Ja, gärna det. Förstås.

Men jag har inga illusioner. Efter över 20 år som filmintresserad Gävlebo.

Jag tror inte det spelar någon roll hur mycket vi eldar. SF är vinstintresserade, inga idealister. Det vore osmart att visa en film på ett ställe där man beräknar att biljettintäkterna blir låga. Och så länge Högskolan heter högskola och inte universitet är Gävle samma sorts biostad som den alltid varit i SF:s ögon.

En actionstad. Till skillnad från dramastad. Det brukar SF inte ens skämmas för att säga öppet.

Fast lite urskiljning kan man kanske kräva. För om vi nu gillar särskilt tuffa filmer här. Så borde det ju varit Gävleborna – snarare än Lund, Uppsala och Umeå – som fått känna svetten stänka från Mickey Rourke som ärrad brottare i Sverigepremiären på "The wrestler" i fredags.

Mer läsning

Annons