Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varför lägga ner något som hjälpt ledande designers


Varför försöker Sandvikens kommun lägga ner en Mode, textil och designutbildningen som är unik i Sverige och som till och med IF Metall efterfrågar?

Svenska modebranschen omsätter 237 miljarder kronor, sysselsätter mellan 40 000 och 55 000 personer, växer med 3,4 procent och med en exporttillväxt på 7 procent.

Vi har ledande modedesigners som kommer från Gästrikland varav vinnaren av årets Guldbagge för bästa kostym har gått Mode, textil och designutbildningen i Sandviken.

Cilla Rörby, modedesigner från Gävle, vinnare av sin andra Guldbagge för bästa kostym, har nämligen gått Mode, textil och designutbildningen i Sandviken.

Och Göran Alfredsson, mode designer från Sandviken, Jenny Hellström, modedesigner från Hofors, som gjort tv-programmet ”Sy, Sy, Sy” och Lars Åke Wilhelmsson, Babsan, modedesigner från Gävle-

Enligt Eton och IF Metall saknas det sömmerskor i Sverige:

”På sikt räknar vi med att anställa fler, men det gäller att hitta dem” säger Hans Davidsson, Etons VD.

”Sömmerskor är jättesvårt att hitta, utbildade finns de knappt att få tag i. Det finns ingen särskilt utbildning för sömmerskor, utan arbetsgivarna får själva hjälpa till att utbilda dem” säger Eva Kihlros, förhandlare på IF Metall. Textil och design-skolan har en unik Mode, textil och design utbildning i Sverige med toppkvalitet som löser kompetensbehovet för tekoindustrin och modeindustrin.

Varför försöker Sandvikens kommun göra allt för att förstöra för Mode, textil och designutbildningen i stället?

Varför startar Sandvikens kommun en sygrupp om det inte finns något arbetsmarknadsbehov? Varför satsar Sandvikens kommun pengar på Sygruppen inom Sandvikens kommun men inte på Sandviken-eleverna som vill gå Mode, textil och designutbildningen?

Vad kostar Sygruppen inom Sandvikens kommun årligen skattebetalarna? Är inte detta illojal konkurrens från Sandvikens kommun?

Tomas Persson

 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare