Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varför Obama före McCain?

Ännu en utdragen kväll framför teven. När folkhemskanalerna övergår i repriser slår jag över till CNN; där talar den träige, klagande John McCain, där står Barack Obama i regnet eller framför jublande ungdomar.

Annons

McCain letar efter orden, upprepar de han hittar och utstrålar inget annat än det bestående. Det som fört landet till ruinens brant och kostar 10 miljarder dollar i månaden i Irak. Det ideologska budskapet kan enkelt sammanfattas: Sänk skatten.

Ett enda nytt slagord hör jag, det som skall få fart på republikanernas kampanj och få väljarna på bättre humör: ”Drill Baby, Drill”. Ner med borren i Alaskas permafrost och upp med den olja som gör oss levande igen! Slut med beroendet av araberna och andra utländska oljeleverantörer. Naturen överlämnas åt de självläkande krafterna. En marknadslösning.

Obama, ännu i bekväm ledning, upprepar som ett mantra: Luta er inte tillbaka! Inget är klart ännu! Vi är nära, men inte framme! Publiken jublar. Obamas karisma sänder en aning värme ända bort till ett nattkyligt Norduppland. McCain når inte ens de närmaste. Ändå lockar han 40–45 procent. Hur är det möjligt?

Kalifornien, som Rosenberg genomkorsar, håller bokstavligen på att falla samman. Ekonomin ligger i ruiner, ihoprafsade av guvernör Scwarstenegger, infrastrukturen faller samman, broar rasar ihop, skolorna ser mer eller mindre ut som spökhus, bostäder utmäts och tusentals villaägare flyr med det lilla de har kvar.

Men höjd skatt? Aldrig. Aborter? Mord. Äktenskapet? Heligt. Irak? Ett moraliskt berättigat krig. Jesus? Vår herre och ledstjärna. Dödsstraff? Absolut. Obama? Socialist. Staten? Håll fingrarna borta! USA? Det utvalda riket.

Något mödosamt noterar jag att det här är urtyperna för väljarna i McCains valkretsar, och den snart avgående presidentens. I någon mån påminner de om Sverigedemokraternas sympatisörer; missnöjda, lågutbildade, avundsjuka, inskränkta, djup skepsis mot allt främmande, enkla lösningar. Kyrkan är centrum. Utblicken mot omvärlden begränsas av det egna kvarteret.

En dröm om svunnen tid, då allt var bättre, enklare och bekvämare.

Den nya tiden fylld av obegripliga och främmande komplikationer. Den amerikanska livsstilen, och den röda stugan, skänkte trygghet. Bättre ett liv i förnöjd isolering än medvetenhet om det hotfulla där ute.

Men när McCain flyttar till Washington skall han rensa upp. Bort med byråkrater, liberaler, alla korrupta tjänstemän och politiker. Svindlarna som satte landet i skuld, drev husägare från sina hem och sände hela världen ut i ett ekonomiskt kaos skall låsas in.

Mer läsning

Annons