Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varför ska alla jobba?

I höst är det val i det avlånga landet Sverige. Med detta så kommer vi se fler förslag från de stora politiska partierna om hur vi ska lösa jobbfrågan. Underförstått i frågan är att alla ska jobba, och det som ska lösas är bristen på jobb. Men varför ska alla jobba? Det är den fråga jag vill att du tänker på idag.

Vårt samhälle upplever ett överflöd av varor, så det kan inte vara för att vi har brist på något viktigt, som gör att alla ska jobba. Den riktiga bristen vi möter, när jobben saknas, är bristen på bra lösningar för hur vi ska fördela överflödet som produceras. Vissa blir utan, andra får mer än de kan göra av med. Att få tillgång till producerade varor genom lön för utfört arbete är en idé som aldrig var ämnat att tillämpas på så långt utvecklade produktionssamhällen som vårt.

Underförstått i frågan är att alla ska jobba, och det som ska lösas är bristen på jobb. Men varför ska alla jobba? Det är den fråga jag vill att du tänker på idag. 

Vi har blivit så effektiva att alla inte behöver deltaga i processen av produktframställning. Det finns alternativa lösningar, och en är att införa basinkomst. Basinkomst är en grundlön som alla får i egenskap av medborgarskap, både när man jobbar och när man inte jobbar. Den som jobbar får också något mer än den som inte jobbar, men ingen blir utan helt.  På så vis ökar friheten för individen att skapa sig det bästa och mest njutbara livet; stress över att förlora inkomst försvinner och energin kan läggas på annat än stresshantering. Så nu när valet närmar sig, ställ er själva frågan: Varför ska alla jobba?

 

Joel P

LÄS fler insändare här:

Nytt soprum till Nordost – får man parkera vid det gamla?

Vårtecken från Billudden och Boulognerskogen!

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare