Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Varför ska kommunen etablera sin egen verksamhet istället för att upphandla?"

Svar på debattartikeln: "Steg mot minskad arbetslöshet i Gävle kommun". Varför ska Alliansen starta en konkurrerande verksamhet istället för att upphandla och samarbeta med ledande utbildningsanordnare och produktionsenhet för modebranschen?

Läs också: Steg mot minskad arbetslöshet i Gävle kommun

Den 14 december skrev vi att det är mycket positivt att Gävle kommun har insett att modebranschen är Sveriges snabbaste exportnäring som skapade 2 400 jobb år 2015, vilket är en viktig bransch för integration av nyanlända. Vi såg att Gävle kommun ska rekrytera formgivare/designer, arbetsledare och arbetsterapeut till Svea ateljé, vilket saknar en utbildningsanordnare och produktionsenhet i konceptet.

Varför ska Gävle kommun skapa en konkurrerande verksamhet när samarbete är det effektivaste sättet med existerande kunskapspartner i Gävle för att lösa integrationen?

Vårt förslag är att Gävle kommun, Textil Design Skolan och Caravanserai etablerar ett samarbete enligt följande:

Textil Design Skolan validerade kompetensen av nyanlända redan 2014 för Caravanserai. Caravanserai har redan ett samarbete med Arbetsförmedlingen och har skapat en imponerande produktionsenhet med kunder som Svenskt Tenn och Ida Sjöstedt.

Textil Design Skolan är ledande utbildningsanordnare i Sverige med betygsrätt från Skolinspektionen och över 50 års kunskap och erfarenhet från utbildning inom mode textil design.

Förra veckan hade vi ett möte med Caravanserai för att diskutera samarbete där nyckeln till integration är utbildningsanordnare och produktionsenhet som levererar till modebranschen i Sverige. Detta kräver mycket hög kompetens och erfarenhet att bygga upp för att kunna leverera till modebranschen.

Ett förslag är att vi bygger vidare på detta genom en beprövad modell som redan håller på att byggas upp i Borås och Östersund som det skrivits om i Dagens nyheter.

Kan vi etablera ett samarbete med Gävle kommun istället för att Gävle kommun bygger upp en konkurrerande verksamhet utan förankring i mode textil design utbildning och modebranschen?

Därefter fick ett svar från Alliansens företrädare, Morgan Darmell, som inte svarade på frågorna så vi ställde återigen följande frågor den 2 januari som vi inte har fått svar på:

Varför inte svara på frågan vilken roll kommunen ska ha med aktörer och kunskapspartner i branschen?

Varför ska kommunen etablera sin egen verksamhet istället för att upphandla?

Hur ska elever som står längst från arbetsmarknaden gå till jobb eller eget företagande när kommunen inte vill samarbeta med ledande aktörer och kunskapspartner i Gävle inom mode textil design som Caravanserai och Textil Design Skolan?

Tomas Persson

Textil Design Skolan

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel