Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varför skakar Siri?

Den som väntat sig en ny roman av Siri Hustvedt blir nog besviken på ”Den skakande kvinnan”. Detta är ingen roman utan en lärd, ja spränglärd resa i olika sorters vetande om det gåtfulla förhållandet mellan människans kropp och själ.

Alltihop börjar i henne själv. Hennes far har dött (hans dagböcker och delar av hans livshistoria återfinns i romanen ”Sorgesång”) och några år efter det ska hon hålla ett tal till hans minne. Då börjar hon plötsligt skaka. Det är inga små skakningar utan hela kroppen rister och benen blir alldeles blåröda. Hon känner skakningarna, publiken ser dem, men i övrigt händer inget särskilt. Hon slutför sitt anförande utan att darra på rösten.

Efteråt är hon totalt utmattad.

Vad hände? Frågar hon sig. Har hon fått epilepsi? Men epileptiska anfall brukar leda till att den drabbade förlorar sansen. Så, vad är då detta?

Hon söker den ena läkaren efter den andra för att få veta. Hon uppsöker psykiatriker. Hon letar dels i den medicinska litteraturen, dels i skönlitteraturen för att hitta liknande exempel och få något att hålla sig till. Hon vill åtminstone förstå, allra helst vill hon veta vad som händer med henne.

Det är denna lärdomsresa som hon beskriver i sin bok. En bok som är lågmäld i tonen, mycket personlig och språkligt njutbar. Trots det är den snarast att se som en lärobok. Det blir mastigt för en vanlig dödlig att ta till sig all denna medicinska sakkunskap och utvecklingspsykologi, alla exempel ur forskningen och mängder av teorier.

Lättare är det förstås för mig som läsare när hon söker i litteraturen.

Det mest fascinerande med den här boken är att den visar att hur mycket forskning som än finns så kan den inte ge svar på allt. Människan är komplicerad, kropp och själ arbetar med och mot varandra på mängder av olika sätt. Psyket kan revoltera i form av kroppsliga symtom, likaväl som att kroppsliga åkommor kan få psykiska konsekvenser. Sorg kan ta sig märkliga uttryck, också kroppsliga. Men sorgen är inte förklaring nog till vad som hänt Siri Hustvedt som också efter det första tillfället drabbats av sina märkliga skakningar.

All denna kunskap till trots, Siri Hustvedt får aldrig veta vad som hänt och händer med henne. I stället kommer hon med tiden att förlika sig med sitt öde: ”Jag är den skakande kvinnan.”