Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varför talar ingen om dem som förändringen berör?

Utgå från de som berörs så kanske entreprenörskap kan bli en bättre lösning i deras livssituation, skriver Lars Björklund, FUB.

Annons

Bra att omvårdnadsnämndens politiker sansar sig och startar en process inför ett beslut som kan ha långtgående konsekvenser för de grupper FUB (Föreningen för utvecklingsstörda barn) företräder. Vi har fått många telefonsamtal från oroliga anhöriga och frågor om vad det är som händer med våra gruppboenden?

Vi har naturligtvis inte kunnat svara eftersom vi inte vet mer än vad som återges i massmedia.

Det vi förvånats över är detta hysteriska tempo hos omvårdnad Gävle utan hänsyn och information till de som berörs.

För gruppen utvecklingsstörda och deras anhöriga är boendet otroligt viktigt. Ett tryggt och harmoniskt hem är en avgörande del i de här människornas liv.

När man då via massmedia får reda på att det kan bli förändringar blir de som berörs fullt förståeligt oroliga. Man vet vad man har och förhoppningsvis trivs med det och man vet inte vad man får om ingen ansvarig i omvårdnadsförvaltningen informerar och lugnar och berättar vilka planer som man har arbetat fram.

Från FUB har vi efterlyst mer varierade boendeformer än de traditionella gruppboenden som nu finns. Vi saknar en variation både när det gäller boendeform och utförare för vi anser att även personer med utvecklingsstörning ska ha en större valmöjlighet för sitt boende.

Vi övriga som inte tillhör den gruppen har ju det och då anser vi att även personer med funktionshinder ska ha det och där skulle en mångfald av utförare och olika boendeformer gynna de utvecklingsstörda.

I den debatt eller rättare sagt i de planer som presenterats för utökat entreprenörskap inom omvårdnad har det enbart handlat om pengar och besparingar samt anställda inom sektorn. Ingen talar om de individer förändringen berör. Vad är bäst för dem? Det säger sig självt att om man enbart pratar om besparingar, ord som är negativt laddade, så tror ju anhöriga naturligtvis att nu blir det sämre för den person jag månar och som jag vill ska ha det så bra som möjligt.

Ordförande

Mer läsning

Annons