Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varför utekatt?

Av de utekatter jag har stött på så har inte en endaste katt på något sätt verkat ”lyckligare” än mina innekatter. Vissa får det att låta som om detta skulle vara plågsamt för katten! Jag har hört kommentarer som ”Stackars katter som sitter och tittar ut, de vill ju gå ut”.

Anledningarna till utekatt är många, men det är inte många jag anser är hållbara om man ser till den värld vi lever i dag och vad katterna riskerar att råka ut för. Jag har förstått att många tycker att det är värt risken deras katt tar för att få springa runt i bostadsområdet, bilparkeringen, vägarna och ute i en skogsdunge. Det är tydligen värt att bli misshandlad, dödad och hatad för. När katten (som djur) uppenbarligen har det minst lika bra inomhus så tycker jag att det är märkligt att man ”lär” sin katt att gå ute. Jag har faktiskt inte stött på en enda innekatt som har mått dåligt på grund av att den har varit just innekatt. Jag undrar hur en sådan diagnos blir ställd?

Många saker går ju att förebygga i sitt hem för katten. Man kattanpassar hemmet, så risken för olyckor i princip är obefintlig. Man inreder sitt hem med klättermöjligheter, sovplatser, lek- och bus -”verktyg”. Man anpassar även fodret för en innekatt. Vissa katter gillar inte att bo ”på” sin människa i en etta eller liten tvåa, men lösningen är inte att börja släppa ut den. Det är att kringgå det faktiska problemet.

Med dagens verklighet med onda människor, bilar, sjukdomar etcetera saknar jag förståelse för dem som väljer att ”göra” sina katter till utekatter i tät bebyggelse. Jag förstår heller inte de som skaffar en katt som redan är van med att vara ute till ett tätbebyggt område och fortsätter låta den vara ute. Vad gör att katten blir ”lyckligare” av en riktig mus med parasiter än en låtsasmus i hemmet?

Mina katter smyger på precis samma sätt när de ska attackera musen/fjädervippan/laserpricken etcetera som utekatten gör på sitt byte. Mina katter fångar flygfän inne eller på balkongen på precis samma sätt som utekatten gör ute. Mina katter klättrar på sin ställning på precis samma sätt som utekatten gör i trädet. Mina katter får tugga på köpt kött (allt möjligt), som inte innehåller parasiter. Det är mums! Mina katter har möjlighet att gå ut i sele (bara en som vill dock). Mina katter kan göra allt detta inne, utan att behöva riskera att bli misshandlade, ihjälkörda, bortsprugna, reta upp grannar etcetera. Katten har det inte sämre inne!

När jag skriver innekatt så menar jag en katt som går lös ute. När jag skriver utekatt så menar jag en katt som går lös själv ute, utan sin ägare. När jag pratar om att det är olämpligt med utekatt så menar jag de ägare som bor i tätbebyggelse.

ZooZoo

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel