Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varför vill FP att unga ska arbeta för lägre löner?

Annons

Hans Backman och fler andra folkpartister från Gästrikland skriver i lördagens Arbetarbladet om hur de vill skapa fler jobb för unga.
I oktober 2006 tog Alliansen, där Folkpartiet ingår, makten över Sverige. Då var enligt SCB ungdomsarbetslösheten 19 procent. Fem år senare är den 21.1 procent.
Vi kan konstatera att regeringens reformer för att minska ungdomsarbetslösheten har misslyckats. Sänkningen av arbetsgivaravgifterna för ungdomar var lösningen men det fungerade inte som tänkt. Nu lanserar regeringen sänkt moms på krogen som en lösning men som det är få sakkunniga som tror på. Frågan är om Backman själv tror på det.
Det är kanske därför FP tycker att ungdomslönerna är för höga och pekar på att om arbetsgivarna får sänka lönerna för ungdomar så blir det fler jobb! För att vara riktigt säker så klämmer FP till med en ny anställningsform för ungdomar under 23 år som ska ge arbetsgivarna möjlighet att betala bara runt hälften av en normal lön, enligt partiledare Björklund!
Men det krävs en sak till enligt FP, nämligen att försämra även Lagen om anställningsskydd, LAS. Deras teori är att om det blir lättare att sparka ut äldre anställda så får ungdomen jobb!
Fakta är att det inte finns något som helst belägg i verkligheten om att LAS hindrar ungdomar att få jobb. Svenskt Näringsliv och LO har tillsammans noggrant gått igenom effekterna av lagen och ser inte varför lagen ska vara ett problem för ungdomarna. TCO har gjort en egen undersökning som pekar på samma resultat. Vilken undersökning lutar sig FP på?
För oss socialdemokrater, så handlar det om att ge ungdomar rätt verktyg och kunskaper som förbereder dem för första jobbet eller för att ta ett nytt jobb.
Vår lösning är att lägga mer pengar på utbildningssystemet. Vår region har högst arbetslöshet, och också lägst utbildningsnivå. Det är självklart att det finns ett samband. Vi vill att unga ska ha möjlighet att ständigt komplettera kunskaper för att kunna få de jobb de önskar. I dag har detta försvårats genom bland annat färre Komvuxplatser (i Gävle har extrapengar lagts från kommunen för att kunna ha fler platser). Nu vill också regeringen plocka bort 600 platser från vår egen högskola i Gävle. Tycker Folkpartiet att det är rätt väg att gå?
Det är helt rätt att unga ska bära samhället framöver. Att då välkomna dem genom att erbjuda lägre löner, ta bort rättigheter på arbetsmarknaden och erbjuda sämre möjligheter till utbildning blir ett hån.
Vi undrar, Vad anser FP om regeringens politik när det gäller Högskola i Gävle? Vad anser ni om att er Björklund inte vänt trenden med sjunkande resultat i skolan? Varför tycker FP att ungdomar ska arbete för lägre löner?
Raimo Pärssinen (S)
Elin Lundgren (S)

Riksdagsledamöter från Gävle

Mer läsning

Annons