Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varför vill M och KD mörka om partidonationer?

Annons

De svenska partierna får offentliga medel i form av partistöd. Dessutom förekommer även donationer från privatpersoner. Miljöpartiet och en majoritet av riksdagspartierna har gjort en


frivillig överenskommelse att redovisa bidragsgivare över 20 000 kronor per år. Moderaterna och Kristdemokraterna vägrar ställa sig bakom denna. Det skadar förtroendet för de politiska partierna. Det borde inte få finnas minsta misstanke eller spekulation om korruption eller jäv.

Det är viktigt för väljarna att veta var pengarna kommer ifrån. Starka ekonomiska särintressen ska inte kunna påverka besluten i riksdagen eller i kommunhuset. Egentligen är det mycket sorgligt att Sverige som går i bräschen för öppenhet och insyn inte har en lagstiftning på detta område.

Miljöpartiet de gröna och Vänsterpartiet har krävt en tvingande lag. Nu ansluter sig Socialdemokraterna också till denna linje. En rödgrön regering är beredd att införa en lag om att politiska partier och kandidater ska redovisa sina kampanjpengar, och då tvingas även Moderaterna och Kristdemokraterna offentliggöra större bidragsgivare, enligt tidningen Riksdag & Departement.

Sverige har fått kritik från internationella organ, bl.a. från Europarådet som begärt att Sverige antigen ska införa en bindande överenskommelse eller en lagstiftning. Men regeringen Reinfeldt har motsatt sig alla sådana förslag. Idag finns det bara ett fåtal länder i Europa som saknar lagstiftning på området. De är Malta, San Marino och Schweiz förutom Sverige.
Det är så man skäms!
Vad är det ni vill dölja M och KD?

Inger Schörling
kandidat till kommunfullmäktige Gävle,
F.d. Europaparlamentariker

Mer läsning

Annons