Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varg dödade deras hund på villatomten

/
  • Familjen Plym beståendes av pappa Morgan, mamma Josefin och dottern Olivia, 4 år gammal, är bedrövad efter att vargen i onsdags kväll tog familjehunden Stella, som var en blandning av nakenhund och jack russel. Polisen har med stöd av paragraf 9 i jaktlagen beslutat att vargen ska avlivas och har nu utsett ett antal jägare i Ockelbo som har rätt att skjuta vargen.
  • Den här vargen sågs vid 8.30-tiden på morgonen för drygt två veckor sedan i Ulvsta, bara några kilometer från familjen Plyms hus där en oskygg varg i onsdags tog familjehunden Stella. Polisen tror att det rör sig om samma varg som rör sig mellan Ulvsta, Åbyggeby, Åkrarna och Mo och polisen har nu beslutat att vargen ska avlivas.

Under onsdagskvällen tog Ockelbovargen familjen Plyms sällskapshund från villatomten.

– Det känns oerhört obehagligt, säger Josefin Plym bedrövat.

Polisen har beslutat att vargen ska avlivas och nu pågår jakt för att skjuta den oskygga vargen.

Annons

Vid 20-tiden under onsdagskvällen gick Josefin Plym ut för att mocka i stallet. Med sig hade hon som vanligt hunden Stella.

– Jag trodde att hon stannade utanför för att kissa när hon inte kom med in i stallet. Min man var i garaget precis bredvid och det var fullt med liv och rörelse på tomten, berättar Josefin Plym.

– Helt plötsligt hördes ett fruktansvärt skrik och yl. Men allt gick så fort så jag hann knappt lägga märke till vad som hände, säger pappan Morgan Plym, som förstod att något fruktansvärt hade hänt hunden.

En jägare, som hade fått tips om att vargen befann sig i Säbyggeby, åkte förbi familjens hus och fick då syn på vargen.

– Jag såg hur vargen sprang i väg över gården med hunden i käften. Hunden sprattlade och skrek något så fruktansvärt, berättar jägaren.

Morgan Plym och jägaren rusade efter vargen som försvann in i en skogsdunge bakom huset, men eftersom det var mörkt och hundens skrik hade tystnat kunde man inte hitta vargen.

I går gjorde länsstyrelsens besiktningsman en inspektion i området kring familjens hus och hittade då en svansstump, några benrester och lite hårtussar efter hunden.

Man tror att det rör sig om samma varg som har visat sig bland hus och i bebyggelse i trakterna mellan Mo, Åkrarna, Åbyggeby och Ulvsta, strax utanför centrala Ockelbo.

Polisen beslutade redan för drygt en vecka sedan att vargen ska avlivas, sedan skrämselåtgärder har varit resultatlösa. Därför pågår just nu jakt på vargen.

– Jag tog beslutet med stöd i paragraf 9 i jaktlagen utifrån att vargen uppträder väldigt nonchalant. Den har setts på gårdar och bland hus och till och med på en familjs trapp. Jag har bedömt att den är en fara för människor, säger Hans-Olof Sundström, handläggare av rovdjursfrågor hos polisen.

Länsstyrelsen har tidigare i augusti avslagit en ansökan om skyddsjakt på vargen.

– Men det påverkar inte vårt beslut, vi tittar på andra kriterier, förklarar Sundström.
Jakten får pågå fram till 9 september av jägare med lokalkännedom som utsetts av polisen, sedan ska situationen åter utvärderas.

– Men det är hemskt svårt att jaga vargen utan snö, även fast den är helt oskygg.

Eftersom den rör sig i bebyggelse där det finns både hus och folk vågar man inte släppa i väg ett skott om man inte har kulfång, säger jägaren som såg vargattacken i onsdags och som också är godkänd av polisen för att jaga vargen.

Familjen Plym är nu orolig för de andra djuren – hästarna och katterna – men också för dotterns trygghet ute på den egna gården.

– Vi vågar verkligen inte låta henne gå ut och leka. Man slängar blickar över axeln hela tiden när man är ute, säger Josefin Plym.

– Hemma ska man väl kunna känna sig trygg?, säger Morgan Plym.

Annons