Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varg dödade kviga i Järbo

Natten mot torsdagen attackerades en kviga på en gård i Järbo och dödades av en varg.
– Jag har inte varit med om att något så stort tamdjur blivit angripet tidigare i vårat län, säger Göran Vesslén, naturbevakare hos länsstyrelsen.

Det var han som utförde besiktningen och konstaterade att det måste ha varit en varg som dödat kvigan, som var av arten Highland cattle.

– Först såg jag ingenting av att den blivit angripen, men när jag flått halsen och kunde se strupen såg jag spår av tänder och bitmärken i halsen. Ingenting annat som lever här kan lämna bitmärken i halsen på det sättet, säger han.

Trots att det sker en del vargangrepp i länet varje år, är det ovanligt att vargar ger sig på ett så stort djur, menar Göran Vesslén.

– Det är sällan nöt som angrips, och om det händer handlar det ofta om kalvar. Men det har skett nötangrepp i andra delar av Sverige.

Att det går varg i Järbotrakten är inte ovanligt, då det ligger inom reviret Åmot-Ockelbo.

Göran Vesslén har själv pratat med djurägaren och en del boende i närområdet.

– De som bor runtomkring är oroliga, både de som har hästar och de som har hundar.

Kommer ni att göra några åtgärder efter det här?

– Vi har gett förslag till hur han som ägde djuret kan förbättra sina stängsel. Han kommer att ansöka om stöd för rovdjursavvisande stängsel.