Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vargarna brer ut sig i Gävleborg

Undertecknad önskar få svar på de frågeställningar som jag tar upp i denna insändare från alla partier i Gävleborg som representeras i vår riksdag. Uteblivet svar tolkar jag som att man inte öppet vill ge sina väljare information om den inställning man lokalt intar i vargfrågan.

Annons

I riksdagsbeslutet om en sammanhållen rovdjurspolitik från 2001 sattes etappmålet till 20 föryngringar för varg och cirka 200 vargar. Det har länge varit känt att detta skulle överskridas år 2008.

Miljöminister Andreas Carlgren har nu i slutet av året gett Naturvårdsverket i uppdrag ”att se på möjligheterna till en utvecklad, begränsad och strikt kontrollerad jakt av varg”.

Detta skall ingå i den proposition som är aviserad till någon gång innan sommaren 2009.

Beslut kommer troligen att tas någon gång under hösten och börja gälla under år 2010.

Under tiden har vargstammen ökat drastiskt. Det kommer troligen att finnas mellan 300 och 350 vargar på en begränsad yta i Mellansverige och över 30 föryngringar. Långt ifrån riksdagsbeslutet om etappmålet 20 föryngringar. I vårt län kommer det med säkerhet att tillkomma tre till fyra nya revir som kommer att ge en tät täckning av vargrevir i Hälsingland.

Miljöministern har också enligt riksdagsbeslutet beslutat att i början av 2009 tillsätta en grupp med bred representation att utvärdera etappmålen och bland annat föreslå åtgärder för vargstammens bevarandestatus och genetiska utveckling. När kan man beräkna att denna breda grupp kommer med förslag?

Som jag ser det har alliansregeringen inte tagit tag i rovdjursfrågan i tid och det kommer att bli mycket svårt att kunna återställa en för landsbygden acceptabel nivå att förvalta i vårt län.

Älgstammen kan komma att bli så pass svag att jakt blir mindre meningsfullt inom stora delar av Hälsingland. Är detta priset som landsbygdsbefolkningen får acceptera för att vargar skall kunna utbreda sig i länet?

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel