Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vargen är den stora förloraren

En av de intressantaste presskonferenser vad gäller EU-politik hölls under onsdagen.

Annons

Miljöministern och landsbygdsministern förklarade att man vill behålla besluten om vargen i Sverige och att man anser att licensjakt på varg är förenligt med Art- och habitatsdirektivet. Samtidigt vispade man bort ett riksdagsbeslut som fattats med över 80 % majoritet och vek ner sig för EU-kommissionen.

Rena snurren för de flesta men också mycket intressant för de som följer EU-politiken och även vargpolitiken. Arbetarbladets ledarskribents analys av detta är att Sverige är ”varghatets land” och sedan drar hon naturvårdsorganisationernas hela batteri av klyschor. Många inom naturvårdsorganisationerna känner dock till var man hittar de officiella siffrorna om antalet vargar och vet vad vargar respektive björnar äter. Pinsamheten passerar sedan smärtgränsen när skribenten anser att presskonferensen handlat om utrotning av varg.

Pudelns kärna är det sk Art-och habitatsdirektivet som Sverige förbundit sig att följa i och med EU-inträdet. Det skapades av ett fåtal länder under EU:s barndom och reglerar medlemsländernas handhavanden av djur och växter. Detta ”heliga” dokument ligger sedan dess oförändrat i en oåtkomlig kista och sköts om av ett antal välslipade jurister. Juristerna rycker ut så fort någon anmäler att en medlemsstat inte följer direktivet. Med vetskap om detta såg naturvårdsorganisationerna sin stora chans att eventuellt få tvåla dit Regeringen, som de anser är allt för jägarvänliga, men givetvis också jägarna som är deras stora hatobjekt. Jaktbekämpning har ju visat sig vara en bra källa för medlemsvärvning av urbaniserade människor.

Naturvårdarna skickade därför en klagan till EU. Intresserade blickar från ett antal EU-länder med liknande ärenden gällande flera arter följer Sveriges process. De vet att Sverige är bland de bästa i klassen och händer det något här så kan det få konsekvenser även för dem. Med rädsla av att väcka direktivets vrede och orsaka att den nationella bestämmanderätten helt går upp i rök både för Sverige och något annat land, offrade Regeringen ett riksdagsbeslut. I samma stund tappade en stor del av landsbygdsbefolkningen förtroendet för demokratin.

Vi sätts av Regeringen att tills vidare leva utan någon vargpolitik. Regeringen har därmed svikit landsbygden och jägarna samt satt sin heder på spel. Regeringens svek berodde på naturvårdsorganisationernas försök att omyndigförklara de svenska väljarna. Naturvårdsorganisationerna hade hoppats att omyndigförklarandet skulle ske genom att väcka liv i det åldriga och otidsenliga direktivet. Politikerföraktet har fått gro och vargen är den stora förloraren.

K-E Hellsén och Per Mellström Jägareförbundet Gävleborg

Mer läsning

Annons