Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vargen jagade katt när den sköts

En varg har skjutits i Ockelbo. Den fälldes tidigt på söndagsmorgonen när den jagade katter inne på en gård.

Annons

Det var en hanvarg och troligtvis det djur som betett sig närgånget sedan i somras.
Arbetarbladet har tidigare berättat om den varg som har rivit både får och hundar och som sedan slutet av juni månad setts flera gånger bland husen i centrala Ockelbo och i byarna runt omkring.
I augusti gav länsstyrelsen avslag på en ansökan om skyddsjakt, som kom in efter det att vargen dödat eller skrämt i väg elva får. Men 24 augusti beslutade Polismyndigheten att vargen skulle avlivas. Vargen hann sedan angripa ytterligare två tamdjur, innan länsstyrelsen 24 september beviljade skyddsjakt på den.
Den höll sig sedan undan några veckor, men har den senaste veckan setts i Ersbacka, på Finnstigen och vid Åbyggeby skola.
Jaktledaren vill inte peka ut den exakta platsen som vargen nu har skjutits på, men enligt uppgift var det i den norra delen av det område som har godkänts för skyddsjakt, nära Svartsbyn.
Vargen ska ha vistats inne på en gård och jagat katter. Den befann sig 30 meter från ett bostadshus när den sköts, strax efter klockan sex på söndagsmorgonen.
– Jag är ganska säker på att det är den varg som har haft det här beteendet. Vi hade foton på att det var en hanvarg. Det här är en hane och den har samma täckning, men man kan inte vara helt säker på att det är samma varg, säger jaktledaren Anders Eriksson.
Polisen har nu tagit hand om den skjutna vargen som ska transporteras till Statens veterinärmedicinska anstalt för analys. Länsstyrelsens beslut om skyddsjakt gällde fram till på onsdag.

Nils Holmqvist

Annons