Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vargen tog hunden – mitt framför ögonen på Elisabeth

Elisabeth Liebenholtz hade precis öppnat ytterdörren och släppt ut dotterns hund Max för att kissa.
Då gick vargen till attack – två meter från farstubron.
– Jag såg bara någonting i ögonvrån, säger hon.

LÄS MER: Länsstyrelsen har säkrat vargspår och blod

Hans och Elisabeth Liebenholtz bor tillsammans med sin familj i utkanten av Järbo och var under onsdagen hundvakt åt deras 20–åriga dotters hund Max.

Max, en 1,5–årig Jack Russel, blev kring sextiden på onsdagsmorgonen utsläppt av Elisabeth för att kissa. Hon var på väg ut genom ytterdörren när hon plötsligt såg någonting i periferin.

– Jag såg bara någonting i ögonvrån. Först trodde jag att det var ett rådjur för den var så stor men sen såg jag att det var en varg. Jag har aldrig sett en varg i verkligheten förut. Den var väldigt ljus i färgen och enormt stor.

Bara två meter från farstubron gick vargen till attack mot Max, och med ett bett över ryggen sprang vargen i väg med hunden nedför backen.

– Den plockade upp hunden som om det vore en liten leksak. Hunden skrek, och jag skrek efter hunden. Jag sprang efter nedför backen en bit men insåg att jag inte skulle hinna ikapp.

Elisabeths make Hans misstänker att vargen måste ha befunnit sig i deras trädgård innan den gick till attack.

Den skakande händelsen, som utspelade sig framför Elisabeths ögon, har påverkat familjen starkt och hennes man är uppenbart skärrad när Arbetarbladet når honom.

– Nu vågar man ju inte släppa ut barnen längre. De två yngsta bara gråter och min 20–åriga dotter skulle egentligen börja ett nytt jobb i dag. Det blev inte så, säger han.

Hans berättar att han inte har några förhoppningar av att hitta hunden levande men har ändå varit ute i området och letat.

Än så länge har han inte hittat något av hunden, men däremot en hel del vargspår. Förutom kontaktat Länsstyrelsen, gjort en polisanmälan och tänker nu ansöka om skyddsjakt.

– Det måste vara någon som tar ansvar för det här. Det här ska inte kunna hända, när hunden står två meter från farstubron, säger han.

Nu får alla familjens djur vara inne.

– Vi har ringt runt till alla grannar här omkring också och berättat vad som hänt, de flesta har ju djur.

Det är andra gången på kort tid som ett tamdjur attackeras av varg i Järbo. För en månad sedan föll en kviga offer för en varg, något som även bekräftades av länsstyrelsen Gävleborg.

LÄS MER:

Gävleborg berörs av fler vargrevir än någonsin i modern tid.

Varg dödade kviga i Järbo.

Varg skjuten i Ockelbo.

"Gränsen är nådd för de här vargarna".