Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vargjakt präglar nytt politiskt parti

Åtta månader före riksdagsvalet håller ett nytt parti på att bildas. Siktet är inställt mot boende på landsbygden. En av de drivande är en före detta lantbrukare från Hållnäs i Tierps kommun.

– En fjärdedel av alla svenskar bor på landet, och för att de ska fortsätta kunna göra det krävs det förändringar, säger 39-årige Sven Eriksson, som är med i interimsstyrelsen.

Rörelsen kallar sig Landsbygdsdemokraterna. Innan de kan registreras som parti måste de ha samlat in 1 500 namnunderskrifter. En tidsfråga enligt Sven Eriksson.

Dålig täckning

När Arbetarbladet försöker nå honom är det problem med mobiltäckningen – enligt Landsbygdsdemokraterna bara ett av många exempel på hur glesbygden åsidosätts.

– Ända sedan kommunreformerna på 50- och 70-talen har förutsättningarna att bo på landsbygden försämrats. Enda stället vi kan förändra något är i riksdagen och därför är det dit vi kommer att kandidera, säger Sven Eriksson, som berättar att det ännu inte är klart vilka som vill ställa upp på valsedlarna.

Rovdjur stekhet potatis

Större delen av Landsbygdsdemokraternas interimsstyrelse kommer från Värmland och Dalarna – trakter där rovdjuren är en stekhet potatis. Något som sätter prägel på Landsbygdsdemokraternas politik.

– I första hand måste problemvargar nära bebyggelse skjutas. Men om folk ska kunna ha en djurhållning på landsbygden måste rovdjurspolitiken förändras. Ska vi alls ha frilevande vargar i Sverige så måste de hysas i obefolkade reservat.

Decentralisering av beslutandeprocesser, färre riksdagsledamöter, vinster på naturtillgångar ska beskattas där de finns, bättre kommunikationer på landet – det är några av de övriga frågor som partiet vill driva. Sven Eriksson betonar dock att politiken håller på att utformas – och på flera områden finns ännu inga ställningstaganden. De betraktar sig som ett mittenparti.

Är ni inte bara ännu ett missnöjesparti?

– Nej, vi driver frågor som är viktiga för boende på landsbygden.

Om jag säger Centerpartiet...?

– Jag har själv varit medlem i Centerpartiet tidigare. Vi anser att de har gett upp landsbygden.