Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vargjakt ska kunna prövas i domstol

Beslut om vargjakt måste kunna prövas i domstol. Det har Högsta förvaltningsdomstolen kommit fram till, med hänvisning till EU-rätten. Det innebär att Naturvårdsverkets färska beslut om jakt på 46 vargar sannolikt nu överklagas.

Det blev en spännande fredag i rovdjursfrågan. Först sa Naturvårdsverket ja till den licensjakt på 46 vargar i vinter som fem länsstyrelser beslutat om.

Sedan meddelade Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) att Naturvårdsverkets beslut måste kunna överklagas till domstol, vilket inte varit möjligt enligt den jaktförordning som den borgerliga regeringen införde. Domen utgår från EU:s livsmiljödirektiv om skydd för hotade arter.

Nu kan Naturvårdsverkets beslut, ett för varje län, överklagas till respektive förvaltningsrätt.

Start efter nyår

Licensjakten planeras starta om den 2 januari. Bland förespråkarna finns en oro för att den ska stoppas av överklaganden. Men Svenska jägareförbundet hoppas att domstolarna tar beslut som innebär att jakten kan genomföras, antingen genom att avslå överklagandena eller genom att besluta att det Naturvårdsverket bestämt ska gälla tills vidare.

På sikt vill Jägareförbundet få en beslutsordning med längre framförhållning.

Vi måste ha en process där man tar till exempel ett treårigt beslut och prövar det i god tid, säger Torbjörn Lövbom, ordförande i Jägareförbundets rovdjursråd.

Han tror att det skulle bli mycket svårt för Sverige att få ett undantag från EU-rätten i rovdjursfrågor, och vill i stället anpassa lagstiftningen till EU:s regler.

M vill markera

Moderaterna anser dock att den nuvarande regeringen bör kämpa inom EU för att Sverige ska få behålla den ordning alliansregeringen infört.

Jag utgick från att det skulle vara möjligt att bedriva jakten utan att pröva allt i domstol i de här frågorna, säger Sten Bergheden, M:s talesperson i landsbygdsfrågor.

Han tycker att Sverige ska markera ett missnöje över EU:s stora makt i rovdjursfrågor och kanske överväga att begära ett undantag från EU:s regler, även om det blir svårt att få.

Naturskyddsföreningen välkomnar beslutet i HFD. Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) säger att domen går i linje med vad regeringens utredare kommit fram till, och att man redan förbereder att ändra jaktförordningen.