Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vargkänslor även i popkulturvärlden

Annons

Så ska man skjuta vargar igen.

20 vargar ska man få ha ihjäl (även om EU protesterar mot hur Sverige handskas med vargfrågan och menar att vargjakten bryter mot EU:s miljölagstiftning). I vargmarker är vägarna aldrig så fint plogade som nu och gevären är laddade och jägarna står på tå för får ge sig ut och jaga.

Vargarna och dess existens är ett väldigt populärt diskussionsämne i vissa kretsar (där delar av dem som är med och diskuterar har skåp fulla med vapen hemma, lite läskigt är det även om de skjuter på vargar och andra djur och inte meningsmotståndare).

Vargarna väcker stora känslor, helt klart.

Även i populärkulturvärlden.

Sandvikenaktuella (spelar på Kungen nästa fredag) rapparen Follow Him To The End Of The Desert från Borlänge har på sin facebooksida deklarerat att han och ett gäng andra tänker ge sig ut och störa vargjakten när den drar igång i morgon. På hans myspace låg det tidigare bilder där vargjaktsmotståndare poserade kring ett nedlagt byte i form av en jägare (de är borttagna nu).

Nu är det kanske inte vansinnigt konstigt att en rappare från Dalarna är engagerad i djurrättsfrågor.

Men jag gillar det.

Det är när populärkulturen är politisk som den är som allra bäst eller hur?

Och håll med om att bilden man får på näthinnan är rätt skön: Ett gäng gängliga rappare och deras fans i tunna skor ute i skogen nånstans ropandes och rappandes för att få vargarna att springa och gömma sig och jägarna att sluta skjuta.

Jag tycker att det är fint.

Men så gillar jag ju vargar också.

En som inte gillar vargar och som sett och hört om Follow Him To The End Of The Deserts tilltag är Daniel Ligné som bloggar på jägareförbundets hemsida. Han tipsar om hur man ska göra om man råkar träffa på en rappare i skogen: ”För det första ska man vara medveten om att dessa element säkerligen inte är ute efter att skydda någon varg, de vill bara provocera och skada jägarkåren. (...) Så det ni ska göra är helt enkelt att filma dem, eller ta en bild med mobilen, be dem avlägsna sig och om det inte funkar ring direkt till polisen och anmäl. Ge er aldrig in i en diskussion, att diskutera med dårar tenderar att dra ned en till dårens nivå. Har ni modet kan ni väl avslutningsvis be honom rappa en trudelutt?”

Follow Him To The End Of The Desert kommenterar: ”Världens i särklass bästa artikel! Äntligen en jägare som vill hjälpa självständiga hiphop-artister genom att sprida deras namn.”

Fint så med, eller hur? Diskussionen får som en humanare och snällare ton när man blandar in Dala-rappare får jag en känsla av.

Hur det kommer att gå i morgon har jag förstås inte en aning om. Varken jägarna eller jaktmotståndarna är särskilt intresserad av att berätta var de kommer att vara och vad de kommer att göra (jägarna vill väl skjuta vargar och eventuellt filma rappare, förstås, men var detta kommer att ske vet vi inte).

Men om Follow Him To The End Of The Desert inte skulle bli vådaskjuten (och det får vi väl ändå ta för osannolikt) så kan man säkert få höra en del om detta på Kungen i nästa vecka.

Bra just nu:

* Att det snart är gala.

* Att jag fick syn på solen.

Mer läsning

Annons