Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vargtiken slogs ihjäl

Vargen som hittades illegalt dödad vid sjön Fansen strax norr om Ockelbo har jagats med snöskoter och sedan slagits ihjäl med ett trubbigt föremål.

Det visar en preliminär rapport från Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, i Uppsala.

Skadorna på den döda vargtiken är omfattande, berättar polisinspektör Sven Lind.

– Vargen har flera revbensbrott och ett benbrott på vänster framben som tyder på att den blivit påkörd av ett fordon. Vidare har den en krosskada i skallen som orsakats av ett trubbigt föremål, säger han.

Med utgångspunkt i detta misstänker polisen att vargen blivit påkörd en eller två gånger och sedan avlivats genom trubbigt våld.

Bedömningen är att dödandet inte var någon olycka.

– Allt tyder på att vargen först körts ifatt och över på isen och sedan slagits ihjäl, säger Sven Lind.

Flera personer har deltagit i dödandet.

Det var förra helgen som en fiskande privatperson hittade den unga vargtiken gömd i ett skogsparti vid sjön Fansen i Katrineberg norr om Ockelbo. I närheten av vargen hittade polisens tekniker spår efter både skoter, skidor och vinterkängor.

I dagsläget finns inga misstänkta för brottet, som rubriceras som grovt jaktbrott. Polisen har fått in en hel del tips, men inga som lett till några gripanden.

De två unga skoterförare som hade sett på isen tidigare har hörts av polisen och är nu avfärdade

– Vi hoppas på ännu fler tips från allmänheten och genomför nu förhör på eget initiativ för att se om det ger något, säger Sven Lind.

Bland annat hör man samtliga jaktledare i området runt sjön Fansen för att se om de sett eller fått höra något som kan föra utredningen framåt.