Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varifrån kommer skolmaten?

Potatisen kommer från Dalarna, köttet och kycklingen är ”i huvudsak” svenskt och en sjättedel av maten är ekologisk. Arbetarbladet har tittat närmare på skolmaten som Sodexo serverar i Gävle.

Sedan höstterminen 2004 är det företaget Sodexo som serverar maten på Gävles skolor. Maten tillagas på företagets produktionskök i Sätra. Kontraktet gäller fram till årsskiftet 2009-2010, men i dagarna ska det avgöras vem som vinner upphandlingen om att få servera därefter.

Sedan Sodexo tog över har företaget successivt ökat andelen ekologiska produkter i sin matlagning och ligger i höst på 16 procent. Sedan tidigare serveras bara ekologisk mjölk och under hösten har det även skett åtta serveringar av helt ekologiska maträtter. Vid de tillfällena har någon av de fyra rätterna chili con carne, korvgryta med rotsaker, fiskgratäng och ärtsoppa med pannkakor serverats.

– Vårt mål är att komma upp i 25 procent ekologiskt till 2010. Det är det krav kommunen ställer på oss och vi vill ha nöjda kunder, säger Jonas Parkvall, distriktschef på Sodexo.

Den ekologiska maten är märkt med antingen KRAV eller EU-blomman. Båda ställer krav på till exempel att man inte använder konstgödsel eller kemiska bekämpningsmedel eller att fodret till djuren är producerat på den egna gården.

Den mat Sodexo serverar i Gävle köps in från lite olika ställen. All frukt, grönsaker, rotfrukter och potatis köper man från grossisten Gävle partiaffär. Potatisen kommer året runt från Nås i Dalarna, men morötter och grönsaker köps i huvudsak från grossister i Helsingborg.

– Ibland beställer Sodexo ekologiska varor och då får jag fram det, men det mesta kommer från södra Sverige. Det finns inte så mycket att köpa här hemma, säger Lasse Gimström på Gävle partiaffär.

Sodexo hävdar att företaget i övrigt följer Livsmedelsverkets rekommendationer om skolmaten och de krav som beställaren, det vill säga kommunen, ställt. Där ingår inget om att maten ska vara närproducerad eller säsongsanpassad.

Man kan inte heller garantera att maten är fri från tillsatser. Den omdiskuterade tillsatsen glutamat förekommer till exempel i viss av den mat Sodexo serverar. Enligt Sodexos inköpschef Mats Nilsson handlar det mest om såser och buljonger.

– Vi har garanterat ingen glutamat i våra färsprodukter. De köper vi från Dafgårds och har själva varit med och tagit fram recepten till. I de fall vi kan styra bort från glutamat gör vi det, säger han men tillägger att det är svårt för en enskild aktör som Sodexo att självmant se till att glutamat helt försvinner från sortimentet så länge det inte finns någon lagstiftning mot tillsatsen.

Tillsatta sojaproteiner har nästan helt försvunnit från marknaden på grund av konsumenternas krav på det.