Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varje ledarkandidat bör granskas

Annons

Etik och moral måste vara grunden när någon tilldelas ett uppdrag som t ex inom politiken.
Socialdemokraterna tillsatte en kriskommitè efter valnederlaget. Det är ingen hemlighet att en av ledamöterna i denna vid flera tillfällen handlat på ett sätt som inte var moraliskt försvarbart.


Trots detta fick han uppdraget av Mona Sahlin som vid flera tillfällen själv handlat på ett moraliskt oförsvarligt sätt. Kan detta ha berott på att hon genom sitt eget handlande avtrubbats och därför översåg med denne ledamots tidiga gärningar.

Fler och fler börjar nu framträda som kandidater till den vakanta partiledarposten. Det är ingen omöjlighet att det bland dessa begåtts handlingar av sådan art att de inte kan försvaras och än mindre meritera till denna ansvarsfulla post.

Varje kandidat bör därför genomlysas på ett sådant sätt att inga oklarheter om vederbörandes etik och moral kan ifrågasättas.
Bristande moral hos ledande personer genererar lätt korruption och svågerpolitik. Tyvärr ser det ut som om vi mer och mer slätar över ledande personers brist på ärlighet och moral.

Risken är stor att vi går mot en utveckling där de ledande i samhället mer och mer ger avkall på att inte underskrida en moralisk nivå som är helt oacceptabel. Det är inte ovanligt att man får höra att det och det avsteget från lagen eller moralen skedde i ungdomligt oförstånd.

Med lång erfarenhet av människor vill jag påstå att den personlighet som utmärker ungdomen till stor del också finns kvar som vuxen. Jag vill därför påstå att de fel, etiska och moraliska som begåtts i ungdomen inte får tas för lätt på vid kandideringen eller vid erhållandet av en ny uppgift. Inte minst med hänsyn till det låga förtroende socialdemokratin har i dag får man inte ge avkall på dessa principer.

Olle Ljungbeck, Gävle

Mer läsning

Annons