Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Världens bästa brutalmusikal

Den här filmen gör mig jättejätteglad. Den är så befriande! Den handlar om konstens uppgift att spränga gränser i stället för att låta sig strypas i slips.

Jag har skrivit tidigare om att ”Sound of noise” borde visas i Gävle som ju är både en musikstad och en fristad för ljudexperimentörer genom Idkas digitala verkstäder.

Men det krävs absolut inga förkunskaper för att se en underbart galen, öronväckande brutalmusikal.

Huvudperson är en ful ankunge bland pingviner. Han har aldrig passat in i sin familj av frackklädda konsertpianister och dirigenter. Trots det förhoppningsfulla namnet – Amadeus. Men är man tondöv så är man.

Amadeus väljer polisyrket och går helt vild vid blotta åsynen av en metronom. Just en sådan råkar dock vara bevismaterial i hans nya utredning, om ett brutalt överfall på en sjukhuspatient.

Brottet är i själva verket ett grandiost ljudkonstverk under uppförande. Förövarna har typ stämt patienten i C och använt hans mage som trumskinn!

Förskräckligt. Kul! Den icke sjungande detektiven får musikterrorister i bankrånarluvor på halsen. Symfoniorkestern attackeras av betongborrar.

Flerfaldigt prisbelönta kortfilmen ”Music for one apartment and six drummers” har ni kanske sett på tv. I julas kom uppföljaren ”Music for one X-mas and six drummers”. De visar helt enkelt anti-konserter där skickliga slagverkare använder sig av osannolika instrument (symaskin, julpyssel, brödrost, toalett).

Men en hel berättelse utvecklad på samma tema, gjord av samma konstnärer/musiker? Jag trodde aldrig det skulle fungera. Det blev förra årets mest nyskapande och utmanande film.