Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Världens dyraste torktumlarludd

George Clooneys rollfigur sparkar anställda på löpande band i den här romantiska dramakomedin. En romantisk dramakomedi om bilarbetare som förlorar jobben? Det är väl som en exploderande krockkudde i ansiktet på Trollhättanpubliken.

Man blir lite lätt indignerad av lättheten i ”Up in the air”. Vi får visserligen en demonstration av hur cyniska storföretagen är. Men tilltalet i filmen bagatelliserar saken; de mänskliga katastroferna avförs snabbt från dagordningen, de är inte ärendet.

Vad det egentligen handlar om, med den instörtande arbetsmarknaden som bakgrund, tycks vara en stackars Man. Som inte kan handskas med känslor, som inte vågar binda sig vid villa och Volvo.
Ryan Bingham (Clooney) lever i kabinväska och för sitt konsultjobb som är att resa runt och avskeda snyggt.
Hans hem är dämpade hotellbarer där isen klirrar diskret medan Ryan lyckligt bläddrar med goldmemberkort på hyrbilsfirmor, hotell och flygbolag.

De stackars satar som han ger sparken förespeglas falskeligen att avskedandet kommer att bli en nystart för dem som människor.

Men när en liknande omställning i arbetslivet drabbar Ryan Bingham själv – ska det uppenbarligen på allvar tolkas som något positivt.

Nej, det är ingen riktig reda med ”Up in the air”. Den flyter iväg aningslöst på en våg av välskriven dialog och intelligenta vitsigheter sammanhållna av ett pärlband grafiskt rena flygbilder ovanifrån besökta städer. Men man vill för sjutton inte behöva misstänka att den ser arbetslinjen som ett ideal.

Regissören Jason Reitman gjorde charmiga succéerna ”Juno” och ”Thank you for smoking”. ”Up in the air” sköter han ytligt sett precis lika trevligt.
Skillnaden nu är en tydlig ovilja att ens ta i de problem som antyds.
Det som kommer ut av den här filmen måste vara världens dyraste torktumlarludd.