Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Världens första förtjusande seriemördare?

Det måste vara otroligt billigt att ge ut hyrfilmer på dvd. Det bara dräller in gamla svartvita filmer för recension.
Jag tar en skiva ur högen. Helt oförberedd på vad som väntar.

Annons

Det visar sig vara en klassisk brittisk komedisuccé med Alec Guinness från 1949. Men vänta, sluta inte läsa nu.
Den har ju en seriemördare som hjälte.
En charmerande seriemördare. Med snygga kläder, vinnande leende och väluppfostrat sätt.
Precis som Patrick Bateman i "American psycho", som "The talented mr Ripley" och James Bond förstås.
Men unge Louis Mazzini var faktiskt först.

Louis Mazzini (spelad av Dennis Price) är huvudperson i "Sju hertigar" och har en del på sitt samvete när vi möter honom inledningsvis.
Det är därför han sitter i dödscell. Utanför väntar en upprymd bödel med snaran; det är första gången han får äran att hänga en hertig!
Lous Mazzini smuttar på ett glas vin, tillsäger vakterna att inte snarka så högljutt och skriver på sina memoarer. Utifrån dessa återberättas hans händelserika liv.


Mazzinis mor gifte sig med en italiensk operasångare istället för brittisk ädling och blev därmed förskjuten ur sin fina familj.
Sonen Louis tvingas ta ett simpelt jobb (simplast av allt verkar vara att sälja damunderkläder). Han friar till en vacker flicka men blir utskrattad, han är ju så fattig.
Orättvisorna kulminerar när Louis mamma dör och inte ens får vila i familjegraven.
Den bittre Louis tar fram släktträdet. Om han dödar sina dumma släktingar en efter en blir han själv ensam kvar att ärva hertigtiteln.
Sagt och gjort! Namn efter namn kryssas av. Snart är Louis bankanställd och stiger i graderna. Flickan som nobbar honom gråter ångerfullt.
Och ingen anar oråd.

Den här filmen blev mest berömd för att samma skådespelare (Alec Guninness) gjorde alla rollerna som olika släktingar. Unga som gamla, herrar och en dam. Utan särskild Eddie Murphykostymering. Najs prestation bara det.
Berättartempot är raskt och humorn frystorr. Filmen har inte mycket till övers för snörpiga överklassnobbar.
Slipper Mazzini snaran? Jag kan avslöja att han åtminstone inte går helt fri. Till skillnad från dagens seriemördarhjältar.
40-talets underhållningsfilm kunde uppfinna en förtjusande bedragare med legitima hämndmotiv – men att avstå från moral var det ännu inte tal om. Något har uppenbarligen hänt sen dess.
Hur ser framtidens seriemördarhjältar ut? Samvete är väl för mycket sagt, även om James Bond åtminstone verkar lite friskare när han vandrar ut i natten i slutet av "Quantum of solace".
Apropå gamla tider så har nyinspelningen av "En förlorad värld" Gävlepremiär på måndag. Där handlar det ju också om dekadensen bland förnämt folk i det tidiga 1900-talets England. Men man lär sig faktiskt inte så mycket av den som av "Sju hertigar".

Annons