Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Världens högsta vindkraftverk kan byggas i Gävle:"ska Gävlekusten säljas till utländska investerare?"

Annons

Att klimatförändringarna utgör ett hot har inte undgått någon. Vi är för energialternativ som vind, sol, vågenergi om det skapar hållbar utveckling. Vi vill påtala vikten av att etablering baseras på forskning, erfarenhet och i dialog med allmänheten.

Naturvårdsverket framhåller att placering av vindkraftverk sker, så att det inte skapar konflikter i känslig kustmiljö och hos allmänheten mot vindkraft. Svea Vind Offshore AB försöker förankra Världens högsta vindkraftsverk på Gävlekusten: 430 torn på 320 km² (Stockholm 188 km²). Tornen inklusive rotorblad 325 m. (Eiffeltornet 324 m). Världens högsta vindkraftverk är 264 m.

Svea Vind Offshore vill använda teknik som ”ännu inte finns”. Företaget har 0 kronor i omsättning och vill söka utländskt kapital, ”kanske kineser, elen ska säljas till Europa.” Hur beräknas finansiering o miljökonsekvenser på grunder som ”ännu inte finns”? Vindfirman vill ställa 25-40 torn strax utanför Iggön, Gästriklands främsta fågellokal med häckande havsörn bland annat.

Detta är ett oseriöst och orealistiskt projekt som skulle skada känslig kulturmiljö och skapa konflikter som motverkar seriös vindkraftutveckling!

Till Iggön kom de med låtsassnurror för ”samråd” 14 april. Samrådstid löper ut 30 april. De flesta omkringboende oinformerade liksom allmänheten som idag flitigt idkar friluftsliv vid Gävlekusten. Kustmiljö avsatt för natur, friluftsliv och rekreation skulle ingå i ett gigantiskt industriområde. Detta är ett oseriöst och orealistiskt projekt som skulle skada känslig kulturmiljö och skapa konflikter som motverkar seriös vindkraftutveckling!

 

Bevara Iggön med närområde som ovärderlig kulturmiljö för besökare och boende!

Björn Roos, Ann-Christin Lindahl, Anders Lindahl, Bengt Nises,

Annika Erixån, Anna Abrahamsson, Annika Selinder, Mats Wickman,

Kjell Ellebo, Ylva Bylund, Lena Bylund, Torvald Svensson,

Anne-Cathrine Carlsson, Britt Lundqvist, Lennart Nord, Jan Jansson,

Birgitta Jansson, Eva Kunzins Åsröm, Ingemar Svensk, Ann-Charlotte Helin, Gunnar Helin, Patrik Robertsson, Karin Svensk Robertsson, Kerstin Sandin,

Anders Sandin, Mats Hedblom, Erika Skoglund, Lars-Erik Skoglund,

Gullie Stenke, Bo Törnberg, Astrid Törnberg, Lena Green, Geoff Green, Håkan Källberg, Siv Nord.

LÄS OCKSÅ: Bolag vill anlägga vindkraftpark på Iggön – vi måste stoppa detta!

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare