Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Världsbäst i Gävle räcker inte för Uje

- Jag behövde ett jobb, helt enkelt. Dessutom tror jag att jag är som klippt och skuren för jobbet, säger Uje Brandelius om varför han sökte jobbet som pressekreterare för Vänsterpartiet. Han börjar på sin nya tjänst i februari. Arbetarbladet möter honom hemma i Bredäng utanför Stockholm, som han kallar Lilla Gävle.

Annons

En lång, rak betonggång från tunnelbanan leder upp i ett kargt miljonprogramslandskap och fram till Vita Liljans väg. När Arbetarbladet plingar på dörren öppnar Uje Brandelius tillsammans med sin son Juno, 8 år, som snabbt hämtar ett gäng teckningar han vill visa. Robotar och ormar och två kompisars pappor är alla porträtterade med blyerts, och Juno frågar sin pappa hur mycket det skulle vara rimligt att ta för dem. Den med roboten borde minst vara värd 11 kronor, va?

håller Uje på med att göra dottern Bixis luciakrona mindre i omfång. 4-åringen tränar med långt vitt linne och elektriskt ljus i handen, medan pappa börjar prata om sitt nya jobb på riksdagen. Det är det första fasta jobbet som han någonsin haft.

- Jag är så less på frilansträsket, säger han.

Frilans som journalist. Vikariat på radion - bland annat Radio Gävleborg. PR-jobb för Alkoholkommittéen. Frilans som musiker.

på att vara popstjärna, konstaterar Uje, trots att han tillsammans med pop- och proggbandet Doktor Kosmos - där de flesta medlemmar har rötter i Gävle - sedan 1991 har släppt åtta skivor, varav flera fått fina musikpriser. Senaste skivan Hallå? har hamnat på flera av landets mest kända skivrecensenters årets bästa-listor. Där kommer en av nackdelarna med det nya jobbet in.

- Ingen har ju kunnat undlåta att skriva "Vänsterpartiets nyblivna pressekreterare" när de skriver om skivan nu. Det är en otjänst jag har gjort bandet.

är öppet politiskt vänster, så vill han inte som musiker bli förknippad med ett visst parti.

- Finns det något osexigare än när band försöker engagera sig i sakfrågor?

Utrikespolitik kan fungera att sjunga om, och kanske större generella frågor som rör Sverige, men aldrig "Sänk A-kasseavgifterna!", menar Uje.

Så du kommer inte att använda din musik i ditt nya jobb?

- Nej, eftersom min röst är bandets trademark så tänker jag i alla fall in sjunga i partiets favör. I tidigare intervjuer har han sagt att Vänsterpartiet dras med bilden av palestinasjalsmänniskor, stenkastare och proggmusiker. Det är en stämpel som han tror skrämmer bort väljare.

- Bilden stämmer inte heller. Tittar man på vilka som är medlemmar i Vänsterpartiet ute i landet så är det vanliga människor.

Men proggmusiker säger du - riskerar inte du själv att bidra till den bild som du vill tvätta bort?

- Jo, det är sant. Det är en kontradiktion att det är jag som säger det.

Bixi störtar in i köket. Julkalendern på tv har precis slutat och nu uppmanar hon pappa att sätta på Snövit på dvd. Snövit, Snövit, Snövit, pappa!

Men det är inte Disneyklassikern som rullar igång. Det är en filmad amatörteatergrupp som spelar upp Snövit i förorten Vårby Gård, från ett manus som Uje Brandelius har skrivit på rim.

beskriver han sig själv som en människa med två huvudspår. Dels har han förmågan att gå in i något och nästan bli maniskt fokuserad på det han håller på med. Har han ett projekt så ser han till att genomföra det, så till den grad att han glömmer att äta. Parallellspåret är alltså att han har lätt för att sätta vardagliga saker åtsidan. Äta, betala räkningar, diska.

- Ja, titta där till exempel, säger Uje och pekar på högen i diskhon bakom sig.

Ändå har han tvingats bli bättre på den senare delen sedan han fick barn.

erfarenheter som skiljer sig från vad många i riksdagen har på cv:t, ser han som en fördel. Det kan vara lätt att bli hemmablind när man kommer inifrån ett parti. Begreppet PR kanske skrämmer medlemmar som hoppas på att människor tar sig tid för fördjupning. Men Uje frågar sig hur många det är som orkar läsa ett partiprogram.

Vad ser du framför dig, har du några planer för hur du ska lägga upp jobbet?

- Nej, jag har inte ens träffat Lars Ohly än. Vi har inte hunnit diskutera något. Jag vet att jag vill vara med och vinna valet 2010. Längre fram än så är det svårt att se. Jag tror ju inte att jag kommer att jobba i riksdagen till pensionen.

Men det politiska målet är att ändra dagens synsätt, att ju svårare det är att vara arbetslös ju mer vill folk jobba - till att se trygghet som något positivt. Även om han tror att det är svårt.

på det personliga planet, ser han hemstaden som trygg.

- Jag vet hur det är att vara ungdom i en stad som är i Gävles storlek. Man har bibblans öppettider i huvudet, man tar cykeln till badhuset och man känner alla. Jag som höll på med musik kände ju alla andra som höll på med musik, större än så var det inte. Jag vet inte hur det fungerar att vara ungdom i Stockholm.

är ändå lite komplex. Uje är uppväxt i Gävle, men har inte bott i staden på elva år. Trots att han varken har föräldrar eller släkt kvar, så återvänder han med jämna mellanrum för att hälsa på kompisar.

- Jag gillar Gävle. Jag är inte en av dem som flydde stan för att jag tyckte att jag hade en kass ungdom eller så.

och enkelt att bo i Gävle med barn. Men samtidigt minns Uje varför han flyttade. Han vill bo nära folk som brinner.

- Folk som brinner så mycket så att de blir bäst på det de håller på med, det är ovanligare i Gävle.

Uje Brandelius bott i tio år, och trivs väldigt bra. Flera gamla Gävlebor bor där.

- Det är som Lilla Gävle.

I lägenheten näst intill bor exempelvis radioprofilen och svärdslukaren Niklas Folkegård - ditraggad av Uje Brandelius.

- Jag tjatade hit honom. Jag sade till honom att nu får det vara nog med att vara världsbäst i Gävle.