Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Världsstjärna undervisade Gävlebor i svärdsdans

En världsstjärna i kinesisk svärdsdans har i helgen undervisat nybörjare i Gävle.

– Duktiga och intresserade elever. Det blev en riktig harmonisk lektion, berömde Li Min Hua.

Med långsamma, rytmiska steg glider kursdeltagarna fram över dansgolvet på Folkteatern .

– Det ser lätt ut men det är väldigt svårt. En utmaning för alla sinnen där det gäller att vara fullständigt koncentrerad på balans och koordination, säger nybörjaren Margit Bylund.

Läraren är en världsauktoritet i både svärdsdans och kampsport med svärd. Hon har turnerat runt hela världen som dansare och danslärare. Hon har vunnit guldmedaljer för både Kina och Sverige i internationella tävlingar i taijquan, taijsvärd och dubbelsvärd. I dag är hon domare med VM-status och författare till en bok om hälsodans.

– Svärdsdans har en väldigt stark plats i den kinesiska kulturen. Det är en väldigt svår dans att utöva, men de här eleverna är duktiga och intresserade, säger Li Min Hua, som själv tränar sedan hon var fyra år som tog sin första guldmedalj redan 1984 vid Kinas första internationella tävling i tai ji.

När danskonsulten Caroline Östberg lyckades engagera Li Min Hua för en helgs workshop i Gävle var tanken att deltagarna dessutom skulle få en lite djupare inblick i den kinesiska kulturen. Därför bjöds högskolestudenter från Kina i lördags in för testund och samtal med kursdeltagarna.

– Jag vill att även ungdomar och vuxna som bor utanför Stockholm ska få chansen att ta del av en smal dansform med hög kvalitet och samtidigt få en förståelse för en annan kultur, säger hon.

Mimmi Larsson, ung dansare med bred repertoar, är entusiastisk efter nästa två dagars grundläggande träning i svärdsdans.

– Det är jätteroligt och så annorlunda mot alla andra danser. Här går det inte att stressa igenom någonting.

– Jag tycker om de mjuka rörelserna och att man måste skala av allting utanför och bara fokusera på kroppsrörelserna, säger Gunilla Johansson, en annan av kursdeltagarna.