Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varm debut i amerikansk bil

Annons

Kansassolen bränner, gulare än McDonalds-bågen, vetefälten är oändliga, likaså motorvägarna. Veronika Malmgren brer ett tjockt lager Americana över sin debut ”Gracie”, om utbytesstudenten Klaras sista veckor i småstadshålan Manning.

Veronika Malmgren har tur i kritikrouletten när hon stöter på mig, för samma dag som jag börjar läsa ”Gracie” tänker jag tanken att jag borde leta upp de avsnitt av tv-serien ”Friday night lights” som jag har missat. Hennes roman beskriver samma värld: Den amerikanska småstaden, inte större än att trafiken kan dirigeras med blott ett trafikljus.

Tre kvinnor står i centrum, två yngre och en lite äldre: Klara, som var en intetsägande mus i Sverige, den mycket amerikanska och utlevande Penelope och Gracie, en Oldsmobile Delta 88 från 1976. Mycket charmerande att döpa en roman efter en bil, för övrigt (som Stephen Kings ”Christine”).

Gracie är berättelsens nav, det är hon som för flickorna runt i hålan och på den vidsträckta slätten.

Malmgren berättar skenbart enkelt, men med stor tolkningsfrihet mellan raderna, om deras vänskap, om att hitta en jämvikt i relationer. Klara får i Kansas vara den spännande europén; Penelope är tonåringen som skriker högst om att hon ska lämna byn men som man vet blir kvar.

Klara påpekar hur filmisk småstaden är, och klyschigheten har förstärkts, anar man, för att markera hennes besök i någon annans verklighet. Ingenting som sker Klara tycks vara på riktigt. Hon ska snart återvända till sin verklighet, medan Penelope blir kvar där hon alltid har varit. De ser på varandra i en ömsesidig idealisering av varandras verkligheter.

”Gracie” refererar till ”Den store Gatsby”, och likt Scott Fitzgeralds roman efterlämnar Veronika Malmgren en stämning, en atmosfär. När jag har glömt allt annat om Klara och Penelope kommer den stämningen att klänga sig kvar.

Annons