Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varmare klimat ger mer halka

Risken för ishalka på vägarna i mellersta och norra Sverige kommer att öka i framtiden. Orsaken är det allt varmare klimatet.

Annons

Under den årliga transportkonferensen i Linköping som inleddes på torsdagen presenterade klimatforskaren Erik Kjellström från SMHI beräkningar om hur det allt mildare vädret kommer att påverka säkerheten på vägarna.
– Uppvärmningen av jorden blir störst under vintermånaderna. De riktigt kalla vinterdagarna kommer att bli färre. Det blir flera dagar med temperaturer kring noll och därmed ökar risken för ishalka, säger Erik Kjellström.
De här förändringarna väntas bli mest påtagliga i de mellersta och norra delarna av landet och allt tydligare med åren.
Temperaturen i Götaland kommer också att stiga under seklet och där kan fenomenet ishalka försvinna nästan helt.
Som en följd av allt isigare vägar i en stor del av landet kommer saltningen av vägarna att öka, tror Erik Kjellström.
– I norr saltas det inte så mycket i dag men i framtiden kan det bli vanligare då det kommer att finnas skäl för det, säger han.
Enligt Erik Kjellström kommer också snösäsongen att minska rejält i landet under resten av detta århundrade.
– Förändringarna sker kontinuerligt även om det förekommer naturliga väderväxlingar. Vissa perioder är naturligt kallare och andra varmare. Vi vet inte i vilken period vi går in i nu, säger Erik Kjellström.