Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varmt välkommen till Gävle, Helena Tallius Myhrman !

Annons

Helena Tallius Myhrman blir ny stadsarkitekt i Gävle.

Herregud så efterlängtat beskedet är om att Gävle till sist får en stadsarkitekt igen. Någon sådan har inte funnit på den här sidan sekelskiftet, trots att Gävle som expanderande stad med bostadsbrist och en daterad centrumkärna med biltrafiken som huvudpuls under lång tid varit i stort behov av en stadsarkitekt. Och den som anställs är inte vilken stadsarkitekt som helst. Gävle har nämligen valt att anställa den extremt begåvade och dessutom orädda Helena Tallius Myhrman . Det är sällan vi på ledarsidan jublar över besked från Gävle kommun, men det här är i sanning ett besked som är värt att applådera.

Närmast kommer Helena Tallius Myhrman från Sandvikens kommun, där hon bland annat räddade Drottningen från rivning. Den gamla baptistkyrkan ville Sandvikenhus med Håkan Bengtsson i spetsen riva, och istället skulle det byggas en galleria för 150 miljoner kronor på platsen. I en stad som varken då eller nu kan beskrivas som varandes i behov av fler gallerior. Lyckligtvis fick Tallius Myhrman som hon ville. Vilket också innebar att kostnaden blev 15 miljoner, istället för 150 miljoner.

När Tallius Myhrman tillträdde sin tjänst i Sandviken sade hon så här om uppdraget:

"Ett spännande jobb i en kommun där man verkar ha förstått att gestaltningen av den framtida staden är en viktig kugge i samhällsbyggnadsprocessen."

Sandviken är ett på många sätt mycket vackert samhälle där bland annat Nya bruket, ritat av Ralph Erskin, står som exempel över hur framåtblickande Sandviken genom åren varit ifråga om sin stadsplanering. Där andra under samma period byggde trista lägenhetskomplex, tog Sandviken in en av världens främsta arkitekter som inte bara är känd för sina vackra linjer utan även för att sätta människan i centrum av arkitekturen. Helena Tallius Myhrman har för övrigt själv under sin karriär även arbetat för just Ralph Erskine.

När Arbetarbladet 2012 ställde frågan rörande vad det viktigaste uppdraget som stadsarkitekt egentligen är, besvarande Tallius Myhrman frågan på följande sätt:

"Att värna tredjepartsintresset. Det vill säga de människor som lever i staden i dag och de som kommer att leva där."

Tallius Myhrman står som stadsarkitekt för en hållbar och långsiktig stadsplanering som tar hänsyn till stadens historia, samtiden, men också till dess framtid. I likhet med design, är god arkitektur något som är beständigt över tid. Exempel på detta är bland annat Fallingwater house av Frank Lloyd Wright ritat 1935, men som lika gärna hade kunnat vara ritat idag. Eller varför inte Arne Jacobsens sjuan-stolar, som känns lika moderna idag, som de gjorde 1955 när de formgavs. Så ser även hållbar stadsplanering ut.

Gävle, som är en av de städer som på 1800-talet eldhärjades och som även led mycket ont i samband med KF-eran som tyvärr förfulade Gävle centrum genom bland annat byggnationen av det hus som idag är Gallerian 9:an, har tyvärr väldigt lite av långsiktighet funnits med i den moderna stadsplaneringen.

Under senare år har Gävle öppnats upp mot havet genom byggandet av Gävle Strand. Men fortfarande är Gävle långt ifrån känslan av att vara den kuststad man faktiskt skulle kunna vara.

Det kommer därför bli oerhört intressant att följa Tallius Myhrmans arbete för Gävle och Gävleborna, eftersom hon nu blir stadsarkitekt i en expanderande stad där framtida utmaningar bland annat handlar om bostadsbyggande men också om att omforma en centrumkärna som idag är mer av bilgenomfart och parkeringsplats, än ett kollektivt vardagsrum.

Vad som anställts, är en individ med förmåga att göra Gävle till staden den borde vara, istället för den relativt trista stad Gävle idag gestaltningsmässigt är.

För det krävs dock politiker med förstånd nog att lyssna på den briljanta stadsarkitekt man nu anställt.

Annons