Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Värna det kurdiska folkets rätt

Fredrik Malm (FP) håller med Kurdiska föreningen i Gävle om att den kurdiska frågan måste föras upp på EU:s dagordning.

Annons

I Arbetarbladet 16 mars skriver Kurdiska föreningen i Gävle att den kurdiska frågan måste föras upp på EU:s dagordning. Jag är den första att instämma i detta! Som kandidat till Europaparlamentet för Folkpartiet är kurdfrågan en av de frågor som ligger mig varmt om hjärtat.

Mellanöstern är en region präglad av konflikter och förtryck. Detta har drabbat det kurdiska folket på ett oerhört blodigt sätt. Kurderna är minst 30 miljoner och Mellanösterns fjärde största folkgrupp. Men eftersom Kurdistan är uppdelat på flera länder så är kurderna en minoritet i var och en av dessa stater. Genom centralisering av makten, skoningslösa militära kampanjer och en ideologisk assimilationspolitik har kurderna kuvats i Turkiet, Irak, Syrien och Iran. Denna politik har bedrivits i årtionden utan några större protester från omvärlden, förutom när övergreppen gått så långt att man har gasat ihjäl kurder.

EU kan göra flera saker för att värna det kurdiska folkets rätt. EU måste öka trycket på Turkiet i medlemskapsförhandlingarna. Genomför inte Turkiet reformer kan inte förhandlingarna fortsätta. EU bör också kräva att Turkiet avvecklar byvaktssystemet och ställer ansvariga militärer och poliser inför rätta om de har begått förbrytelser.

EU bör också öka sina insatser för en demokratisk förändring i Syrien och Iran. Bland annat bör EU skicka observatörer till området, till exempel efter massakern i Qamishlo 2004 och efter mass- arresteringarna i Mahabad i Kurdistan-Iran. Konfiskerade medborgarskap i Syrien måste lämnas tillbaka.

EU bör också stärka kontakterna med Kurdistans regionala regering i norra Irak. EU måste också klargöra för premiärminister Nuri al-Maliki att Irak inte kan vara en centralstyrd arabisk stat som tidigare. Federalismens principer måste upprätthållas i enlighet med landets konstitution.

EU bör också i kontakterna med kurdiska partier betona vikten av kvinnors rättigheter och demokrati. I relationerna med KRG måste EU tydliggöra att korruptionen måste bekämpas och icke-kurder i Kurdistan behandlas väl.

kandidat till Europaparlamentet

Mer läsning

Annons