Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Värna vargstammen

Det är glädjande att vargstammen har ökat och nu nått upp till det av riksdagen beslutade etappmålet på 200 djur eller 20 föryngringar. Mycket återstår dock för att säkra stammen.

Annons

Naturskyddsföreningen ställer sig positiv till en inplantering under förutsättning att en långsiktig strategi utformas med tydliga etappmål på väg fram emot ett mål för en framtida livskraftig vargstam. Enstaka vargindivider har kommit in genom naturlig invandring. Men det sker så sällan att det inte kommer att räcka för att rädda stammen. Inavelsgraden i vargstammen är mycket hög och skador som anses ha orsakats av inaveln har konstaterats, till exempel medfödda defekter på skelettet, minskad kullstorlek med mera. Det är därför klokt av regeringen att utreda inplantering av varg.

I Naturvårdsverkets uppdrag ligger även att utreda möjligheten att nu införa jakt på varg.

Artdatabankens analyser av vargstammens utveckling visar att stammens nuvarande storlek ännu är långt under en långsiktigt livskraftig nivå. Därför anser Naturskyddsföreningen att det vore oförenligt med riksdagens rovdjursbeslut och EU:s bindande naturvårdsregler att utöka jakten på varg.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel