Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varning för hundköp på internet

/

Om du vill ha en frisk hund, köp inte hundvalpen på internet. Den kan vara insmugglad, i mycket dåligt skick och bära på dödliga sjukdomar som dvärgbandmask och rabies.

Annons

Varningen kommer från Tullverket och Jordbruksverket som upptäckt flera fall av olaglig handel med hundar. Hundarna säljs ofta till privatpersoner via internet.
Så sent som för några veckor sedan avslöjade tullen i Trelleborg ett försök att smuggla in nio hundvalpar till Sverige. De var i så dåligt skick att tillkallad veterinär beslutade om omedelbar avlivning.
Valparna hade i förväg annonserats ut på nätet för 12 000 kronor styck, vilket skulle gett en förtjänst på cirka 10 000 kronor per hund.


Det är oklart hur omfattande hundsmugglingen är. Många smugglare klarar sig förbi tullens vakande ögon.
– Vi hade förra året minst tre ärenden där vi misstänkte organiserad verksamhet, säger Jonas Karlsson, som är brottsbekämpningssakkunnig vid Tullverket.


Han varnar hundspekulanter från att köpa insmugglade hundar som sällan är vaccinerade och avmaskade.
– De far väldigt illa under den långa och tuffa transporten. Sedan har vi smittoaspekten, hundarna kan bära på dvärgbandmask och rabies, säger Jonas Karlsson.
Båda sjukdomarna är dödliga, de riskerar att drabba ägaren med familj och kan, om de sprider sig, också utgöra en samhällsfara.

Mer läsning

Annons