Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varning för oseriösa dörrförsäljare

/
  • dyr brandsläckare. Det var i onsdags försäljaren dök upp i Gavlegårdarna hyreshus i Andersberg. Kvinnan som Arbetarbladet har pratat med förstår i efterhand inte hur hon kunde skriva på avtalet som innebar att hon skulle betala 349 kronor i månaden i 12 månader för en brandsläckare med eventuell påfyllning. Nu har hon fått hjälp att ångra köpet.

Konsument Gästrikland varnar för oseriösa dörrförsäljare i Gävleområdet. Fem personer har de senaste veckorna sökt hjälp för att ångra köp av brandsläckare och villalarm. Brandsläckaren säljs på avbetalning och kostar i slutändan 4 200 kronor.

– Det är ett överpris. Man kan köpa en likadan i butik för 600–800 kronor, säger konsumentvägledare Peter Arnell.

Annons

En äldre dam i Andersberg berättar att hon vanligtvis aldrig öppnar dörren för främmande, men att den här dök upp när hon kom från tvättstugan. Försäljaren var, enligt henne, inte speciellt påstridig utan trevlig, och vips hade hon skrivit på avtalet som förband henne att betala 349 kronor i månaden i tolv månader för en brandsläckare med eventuell påfyllning.

Kan ångra köpet

– Jag kan inte fatta varför jag gick med på det, säger kvinnan som inte vill ha sitt namn i tidningen.

Sonen uppmanade henne att ta kontakt med Konsument Gästrikland på Stadsbiblioteket i Gävle. Där fick hon hjälp att fylla i ångerblanketten, som nu har skickats med rekommenderat brev. Det ska man som konsument göra för att ha bevis på att man har ångrat köpet. Det går också bra att faxa en ångerblankett om man har ett faxnummer till företaget. Faxkvittot håller som bevis. Men det gäller att ångra köpet inom 14 dagar.

– Problemet med de här företagen är att de gör sig oanträffbara efter det här. Mitt intryck är att de ger sig på äldre och sjuka, personer som kanske är mer oroliga och lätta att påverka, säger Peter Arnell.

Samma försäljare

I höstas förekom klagomål på dörrförsäljare av brandskydd, och precis som nu hörde konsumenter av sig och ville ångra köpet eftersom de upplevde att de hade blivit lurade att ingå ett dyrt avtal. Då hette företaget TM Brandskydd. Nu är det företagen Safe Brandskydd och Svenska Säkra Hem AB. Enligt Konsument Gästrikland verkar det röra sig om samma försäljare.

Arbetarbladet har i två dagar ringt företaget Safe brandskydd och den namngivne säljaren i Gävle, utan att få kontakt. På avtalet står dock även företagsnamnet Allt runt eld och vatten Ltd UK Filial. Vd för det företaget är Daniel Karlström i Stockholm.

– Jag är inte inblandad i det längre. Jag lade ned det för tre månader sedan, säger han, och säger sig inte veta vem som är ansvarig för Safe brandskydd nu.

Annons