Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varsel befaras inomhandikappomsorgen

Handikappomsorgsnämnden måste oväntat minska sina kostnader med 1,8 miljoner nästa år.


Ordföranden Patrik Häljeryd, s, säger att han inte kan utesluta varsel om uppsägningar.

Sedan handikappomsorgsnämnden tog beslut om budget för 2009 har assistanskostnaderna enligt LSS-lagen stigit snabbt. Detta på av grund av kraftigt ökat glapp mellan den assistans som Försäkringskassan beviljar bidrag till och den kostnad som handikappomsorgen får stå för.

– På kort tid har det blivit en oväntad snabb ökning. Det kan bero på att Försäkringskassan gör en krass bedömning av behovet i timmar medan vi också har ett arbetsgivaransvar att ta hänsyn till. Hos vissa brukare behövs det kanske två anställda vid vissa situationer fast Försäkringskassan bara beviljar bidrag för en, säger Patrik Häljeryd.

Handikappomsorgsnämnden beslutade i går att ge förvaltningen i uppdrag att ta fram förslag till sparåtgärder motsvarande 1,8 miljoner.

– Vi har redan gjort en rejäl upprensning och har i dag bara kvar lagstadgad verksamhet. Jag kan därför inte utesluta att det kan bli aktuellt med varsel.